Розлучення і дівоче прізвище — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розлучення і дівоче прізвище

5211
Розпався Sony Ericsson - один з найміцніших союзів в мобільній індустрії, що породив декілька по-справжньому культових телефонів "нульових". Спільний човен Sony і Ericsson протримався на плаву рівно десять років. Для Ericsson розрив означає остаточний відхід з ринку стільникових телефонів, Sony ж спробує домогтися симпатії користувачів сама.
Як все починалося
В союз японська Sony і шведський Ericsson вступили в 2001 році. З точки зору масштабів "шлюб" був нерівним - на рубежі століть Ericsson був третім за розміром виробником мобільних телефонів, а Sony плелась десь далеко в хвості.
Шлюбу передувала одна обставина дуже романтичного характеру - а саме блискавка, яка вдарила в будівлю заводу Philips в американському місті Альбукерке 17 березня 2000 р. Через пожежу, що виникла, постраждали дві з чотирьох "чистих кімнат" - стерильних зон, де виробляються мікропроцесори. Це призвело до затримок з поставками чипів клієнтам Philips, в число яких входив і Ericsson.
Ericsson зазнав великих збитків і на якийсь час навіть був змушений піти з ринку стільникових телефонів, паралельно підшукуючи собі менш невезучих партнерів. Перевага при пошуках віддавалася азіатським компаніям. Хто шукає, той завжди знайде, і навесні 2001 року Ericsson оголосив про те, що укладає союз з Sony. 11 вересня, коли літаки таранили нью-йоркські хмарочоси, члени рад директорів обох компаній схвалили створення спільного підприємства Sony Ericsson зі штатом 3500 співробітників. Проект Sony і Ericsson поділили по-братськи - кожній компанії дісталося по половині підприємства.
Перші роки спільного життя компанії "притиралися" одна до одної і до ринку. Траплялися й сварки - в 2002 році, зазначивши, що співпраця не дає успішних плодів, Ericsson пригрозив розлучитися з Sony, але партнери зуміли знайти компроміс, домовившись вкласти в проект більше грошей.
Золота середина
Sony Ericsson зуміла знайти себе, розгледівши дві головні модні тенденції початку двохтисячних - кольорові екрани і мобільне фото. У 2003 році вийшов T610 - один з перших телефонів компанії, що отримав статус "культового". Успіху апарату багато в чому сприяли стильний, наполовину металевий корпус, дуже якісний як на 2003 р. екран, вбудована камера з гідною передачею кольорів і зручне управління за допомогою джойстика.
Наступним успішним рішенням Sony Ericsson стало застосування до телефонів розкручених торговельних марок, що належали Sony - Walkman (плеєри) і Cyber-shot (фотоапарати). Результатом стали пристрої, які дозволяли не мучитися з вибором "телефон чи плеєр" або "телефон чи фотоапарат". Слава ж "телефонів з гарною камерою" закріпилася за продукцією Sony Ericsson ще з часів T610.
У той же час Sony і Ericsson починали освоювати ринок смартфонів, що зароджувався. Як базову платформу для своїх апаратів вони вибрали UIQ, заснований на ОС Symbian - яка тоді перебувала в зеніті слави. Першою пробою став P800, що вийшов у 2002 році. Крім Sony Ericsson, пристрої на UIQ випускали Motorola і BenQ.
Захід
У 2005-2006 роках Sony Ericsson була міцним середнячком, утримуючись приблизно на п'ятій сходинці рейтингу великих виробників телефонів і маючи вдячну аудиторію, яка з нетерпінням чекала виходу новинок. Перший серйозний удар по позиціях підприємства завдав iPhone, що вийшов у 2007 році (чому - довго пояснювати не треба). Частка Sony Ericsson на ринку почала плавно скорочуватися, і вже в 2008 році виробник пропустив поперед себе південнокорейську LG.
Наступним потрясінням для Sony Ericsson став Android. Приблизно за два роки до виходу системи виробник визнав UIQ неперспективним і став підшукувати собі іншу ОС, зупинившись у підсумку на Windows Mobile - якій незабаром судилося спочити в бозі. У 2008 році в рамках виставки Mobile World Congress компанія гордо анонсувала перший смартфон нової лінійки Xperia - X1 під управлінням мобільної ОС Microsoft.
Якби Sony Ericsson почекала рік і увійшла в число перших адептів Android, доля підприємства, можливо, склалася б якось по-іншому. Перші смартфони на цій ОС компанія представила безнадійно пізно - в 2010 році, ставши, таким чином, лише одним з десятків виробників, що випускають апарати на операційці Google.
Виправити становище Sony Ericsson спробувала вже перевіреним способом - вибравши модні тенденції і впровадивши їх у свої пристрої. Зупинитися було вирішено на мобільних іграх та екології. Перший тренд знайшов втілення в "ігрофоні" Xperia Play, на якому можна запускати іграшки від PlayStation, а другий - в лінійці "зелених" телефонів GreenHeart (при їх виробництві, запевняє Sony Ericsson, навколишньому середовищу завдається мінімальна шкода).
Якщо фокус з "трендами" спрацював на початку двотисячних, то десятиліття по тому виплисти за його рахунок вже не вдалося. Xperia Play не "заграв", викликавши у геймерів лише стриманий інтерес, а за "зелені" телефони Sony Ericsson удостоїлася овацій від "Грінпісу", і цим справа обмежилася.
Ще однією обставиною, що сприяла кончині Sony Ericsson, стали змінені уподобання покупців. Якщо раніше найбільшим успіхом у людей користувалися пристрої середньої цінової категорії - свого роду баланс якості і ціни, якого Sony Ericsson завжди намагалася дотримуватися, то тепер найбільші шанси вистрілити має або "вау-апарат" (з величезним екраном, багатоядерним процесором або і тим і іншим відразу), або, навпаки, зовсім недорогий телефон ("дзвонить і пише SMS, а більше мені і не треба").
Розрив
Про офіційне розставання Sony і Ericsson розповіли в жовтні 2011 року. Зійшлися на тому, що Sony викуповує в Ericsson за 1,05 мільярда євро належні йому 50 відсотків бізнесу і далі керує випуском мобільних пристроїв сама. В кінці січня угоду між компаніями затвердила влада ЄС, і 16 лютого японський виробник оголосив, що Sony Ericsson перетворився на Sony Mobile.
Першими "перехідними" пристроями стали апарати, які Sony показала на виставці CES на початку січня - Xperia S, Xperia Ion, Xperia acro HD і Xperia NX (в Росії буде продаватися тільки перший). Всі вони зберегли зелений логотип Sony Ericsson, проте Xperia S вже пропонувалася під двома назвами - Sony Ericsson і просто Sony.
Розпад союзу, перш за все, означає, що з ринку мобільних телефонів йде Ericsson - один з його піонерів. Надалі шведська компанія зосередиться на виробництві телекомунікаційного устаткування. Як розпорядиться Sony підприємством, що дісталося їй у повну власність, буде зрозуміло пізніше. Лінійку Xperia, судячи з показаних на CES апаратів, вона збереже. Очікується, що нові смартфони Xperia компанія представить в кінці лютого в Барселоні.
Sony в прес-релізі заявила, що планує зміцнити відносини між різними пристроями власного виробництва - смартфонами, планшетами, телевізорами та комп'ютерами. В цьому відношенні вона піде шляхом Microsoft і Apple - вони прагнуть об'єднати свої апарати в те, що прийнято називати словом "екосистема". Ще існує думка, що розставання з Ericsson дозволить Sony прискорити цикл розробки пристроїв - нові апарати під брендом Sony будуть виходити частіше.
Крім того, Sony, за умовами угоди, отримує можливість користуватися спільно нажитим з Ericsson патентним портфоліо. Патенти, як показує досвід Samsung і HTC, є важливою підмогою в житті виробника пристроїв на Android.
Ще один козир, який є на руках у компанії - ігри. У січні 2011 року Sony анонсувала програму PlayStation Certified ("сертифіковано для ігор PlayStation") - на мобільних пристроях, що мають такий статус, можна запускати іграшки від PS. Поки в число "сертифікованих" апаратів входять тільки смартфони Sony Ericsson і планшети Sony, але ходять чутки, що компанія пустить в програму інших виробників. У числі таких називають HTC.
Теоретично у Sony є всі задатки для того, щоб стати виробником популярних апаратів і продовжувати боротьбу за ринок. Але враховуючи не зовсім райдужний стан фінансових справ в компанії (сама Sony оцінює, що її збитки в цьому фінансовому році складуть 3 мільярди доларів), для цього потрібно дуже добре постаратися.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас