Азаров: Відтік валюти з України відбувається через ціну на російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Відтік валюти з України відбувається через ціну на російський газ

Енергетика
430
Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що висока ціна на російський газ призводить до перевищення витрачання іноземної валюти над її надходженнями.
"Висока вартість газу, який продає нам Російська Федерація. Перш за все, ось цей фактор визначає той негатив, через який у нас щомісячно більше валюти йде з країни, ніж приходить", - сказав Азаров, передає РИА Новости.
Він також зазначив, що Україна має від’ємне сальдо торгового балансу - "різниця між експортом та імпортом на користь імпорту", у зв'язку з чим Нацбанк більше валюти витрачає, ніж купує.
При цьому він уточнив, що Нацбанк заради збереження стабільності курсу гривні "витрачає достатньо невеликі суми", так що "жодних загроз для стабільності валютного курсу зараз немає".
Нагадаємо, Україна веде з РФ тривалі переговори щодо зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти - кабальними. Росія в обмін на перегляд ціни домагається доступу до управління українською газотранспортною системою. Київ і Москва не виключають створення консорціуму з управління українською ГТС, але його модель поки не визначена.
За інформацією "Нафтогазу", ціна на російський газ для України в першому кварталі 2012 року становить 416 доларів за тисячу кубометрів, у другому і третьому кварталах складе 418 доларів, у четвертому кварталі - 413 доларів за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас