Внесок МВФ в рамках другого пакету фіндопомоги Греції складе лише 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Внесок МВФ в рамках другого пакету фіндопомоги Греції складе лише 10%

Казна та Політика
176
Міжнародний валютний фонд надасть Греції лише 13 мільярдів євро в рамках другого пакету фінансової допомоги, загальний обсяг якого складе 130 мільярдів євро, таким чином, найбільшу частину кредитів країні, що знаходиться на межі дефолту, нададуть країни єврозони, повідомляє бізнес-видання Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією.
За словами співрозмовників видання, МВФ хоче обмежити ризики, пов'язані з єврозоною. Організація вже домовилася про надання масштабних пільгових кредитів проблемним країнам валютного союзу об'єднаної Європи: 30 мільярдів євро - Греції, 22,5 мільярда євро - Ірландії і 26 мільярдів євро - Португалії.
Джерела WSJ відзначають, що керівництво фонду поки ще не ухвалило остаточного рішення щодо обсягів коштів, які МВФ надасть в рамках другого пакету фіндопомоги Греції.
Раніше представники МВФ заявляли, що внесок організації у другій пакет буде меншим від однієї третьої.
Передбачається, що з другої програми 30 мільярдів євро підуть на "умиротворення" інвесторів - ці кошти, за планом ЄС і МВФ, повинні посприяти збільшенню частки участі приватних кредиторів в програмі часткового списання держборгу грецького уряду. При цьому 23 мільярдів євро будуть витрачені на рекапіталізацію кредитних інститутів Греції, що зазнали збитків через масштабний відтік коштів вкладників. Крім того, додаткові кошти до капіталу місцевим банкам знадобляться для того, щоб "залатати дірку", яка виникне після списання вартості держоблігацій, що перебувають на їх балансах.
За вирахуванням цих витрат Греції для покриття боргів знадобляться ще 80 мільярдів євро, з яких кошти МВФ у розмірі 13 мільярдів євро складуть лише 16%.
Очікується, що ЄС ухвалить рішення щодо надання фіндопомоги Греції вже в понеділок, за підсумками засідання Єврогрупи.
У четвер Греція виконала один із ключових пунктів вимог кредиторів, надавши "трійці" кредиторів в особі ЄК, ЄЦБ і МВФ додатковий план бюджетної економії на 325 мільйонів євро. Закон про додаткові скорочення планується провести через парламент до 29 лютого. До цього часу влада країни сподівається почати реалізацію нової кредитної угоди з ЄС і програми PSI з обміну суверенного боргу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас