До виборів уріжуть видатки на владу і кинуть всі гроші на зарплати та пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До виборів уріжуть видатки на владу і кинуть всі гроші на зарплати та пенсії

Казна та Політика
1004
Соцстандарти (прожмінімум, мінзарплата і мінпенсія) і зарплати бюджетників в цьому році можуть зрости більше, ніж закладено в держбюджеті - про це заявив президент Віктор Янукович. За інформацією його прес-служби, мінімальні пенсії в цьому році наблизять до прожмінімуму, причому не до кінця року, а вже в найближчі 4-5 місяців, тобто влітку. Як роз'яснили нам у прес-службі Мінсоцполітики, мається на увазі середній прожитковий мінімум у розрахунку на одну людину, що дорівнює 1073 гривні, адже сьогодні мінпенсія збігається з ПМ для непрацездатних (з 1 січня - 822 гривні).
Також вище запланованого піднімуть зарплати бюджетникам. Цифри президент не назвав, але наше джерело в Кабміні говорить, що зростання, в середньому, може бути на 300-400 гривень на місяць, а у високооплачуваних фахівців (доценти, професори) - до 600 гривень. Зараз зарплата (не плутати з окладом, це приблизно 70% зарплати, на нього нараховуються надбавки за вислугу років, складність роботи), наприклад, вчителя 1 категорії - близько 2000 гривень, до кінця року вона зросте приблизно на 150-180 гривень, лікар- хірург вищої категорії заробляє до 2500, до кінця року може бути плюс 200-250 гривень на місяць. Якщо ж зростання окладів буде більшим, цілком реально, що і виявиться "плюс" 300-350 гривень. "Уряд не раз заявляв, що закладені в бюджет цифри підвищення соцстандартів - мінімальні, і як тільки з'явиться можливість їх підняти через те, що доходи бюджету виявляться вищими від запланованих, ми відразу це зробимо. Цифри зараз розрахувати не можна", - сказав нам прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко.
За і проти
Але звідки візьмуться на це кошти? Опозиція не вірить в реальність планів влади. Міністр фінансів тіньового Кабміну Андрій Сенченко каже, що підвищать не пенсії і зарплати бюджетникам, а встановлять на 2-3 місяці високі надбавки до них, як було в 2004 році. "Гроші на це візьмуть, припустимо, у силовиків, затримавши їм надбавки, після виборів підвищать ціни на газ і комуналку, наповнять бюджет, розрахуються з силовиками, а з 2013 року всі надбавки скасують".
Депутати-економісти з більшості стверджують: гроші знайдуться. "Є два джерела: перше - збільшення дохідної частини бюджету за рахунок збільшення надходжень, - говорить нардеп-регіонал Ірина Горіна. - Новий міністр фінансів Валерій Хорошковський уже заявив, що митниця і податкова можуть дати додатково 20-40 мільярдів гривень на рік за рахунок зменшення корупції на кордоні та виведення економіки з тіні. Друге джерело - перерозподіл видатків всередині міністерств та відомств, наприклад, можна рік утриматися від курсів підвищення кваліфікації, закупівлі меблів, оргтехніки, автомобілів, так по копієчці і набереться на зростання зарплат своїм же працівникам. Ну, і скоротять фінансування інвестиційних програм, без яких можна поки обійтися. Підвищення буде обов'язково - президент вже дав вказівку новому міністрові охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій розрахувати нові зарплати медикам. Раніше він говорив, що за підсумками 1 кварталу бюджет переглянуть, це означає, що в травні-червні може бути позапланове підвищення соцстандартів. Звичайно, опозиція скаже, мовляв, під вибори стараються, але, вибори виборами, а реформи ніхто припиняти не буде".
Надія на податки та інтуристів
Економісти вважають: підвищити соцстандарти вище плану і раніше на кілька місяців буде складно. "Скоротять все, що зможуть, всі інвестпроекти, витрати міністерств "на скріпки" і кинуть ці гроші на соцвиплати і зростання зарплат бюджетників, але цього мало, адже лише пенсіонерам доведеться додатково платити близько 2 мільярдів гривень щомісяця, - говорить аналітик МЦПД Олександр Жолудь. - За рахунок ВВП підняти доходи скарбниці навряд чи вдасться, адже його зростання в цьому році всього 3%, збільшити дефіцит бюджету за рахунок позик не дасть МВФ. Залишається одне - шукати інші джерела. Це можна зробити, почавши реальну боротьбу з корупцією. Податкова почне домовлятися з великими платниками про податки наперед, затримки їм повернення ПДВ і т. д. Швидше за все, вийде так: позапланово підвищать мінзарплати і мінпенсії, наприклад, з 1 червня, а наступне підвищення зроблять вже після Євро-2012 - з вересня. Розмір їх багато в чому буде залежати від того, наскільки прибутковим стане для нас Євро".
Політологи: виборцю потрібні і реформи
Чи зможе влада за рахунок "аукціону небаченої щедрості" збільшити число своїх виборців (на сьогодні рейтинги регіоналів і бютівців вже майже зрівнялися - 16% у регіоналів, 12% - БЮТ, за даними грудневих опитувань. - Авт.). "З одного боку, так, якщо вони дійсно істотно піднімуть соцвиплати, то можуть повернути мінімум половину своїх виборців. Зрозуміло, що саме для цього в Мінфін і делегований Хорошковський - щоб знайти ресурси для підвищення виплат. Тут важливо, що основна маса тих, хто розчарувався в ПР, не перейшли на бік інших політсил. І за них можна боротися. З іншого боку, я не дуже вірю, що влада зможе підняти виплати на настільки великі суми. Бюджет обмежений, МВФ на соцвиплати грошей не дає, так звідки їх брати ? Включать друкарський верстат? Це може привести до обвалу гривні та інфляції. А якщо ще народ і виборами буде незадоволений... Тоді ситуація для влади стане дуже небезпечною", - вважає політолог Володимир Фесенко.
"Дійсно, на початку 2004 року рейтинг Ющенка був вищим, ніж у Януковича, але потім він наздогнав суперника, - згадує політолог Михайло Погребинський. - І багато хто вважає, що це було за рахунок соціальних трансферів, які впроваджував Кабмін Януковича. Сьогодні інше життя. І підвищення виплат має бути лише одним з елементів відновлення рейтингу. Саме по собі воно не вирішить цієї проблеми. Влада повинна показати суспільству, що вона вирішує найбільш наболілі проблеми: реально зменшує кількість перевірок малого і середнього бізнесу, реально бореться з корупцією - в своїх рядах, а не в опозиції, задовольняє гуманітарні інтереси виборців - та ж тема російської мови. Тобто влада повинна показати, що взялася за розум".
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас