Світовий банк відкрився для конкуренції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк відкрився для конкуренції

258
Глава Світового банку Роберт Зеллік оголосив про відхід з поста. США обіцяють конкурентні вибори нового президента банку, серед кандидатів колишній міністр фінансів США Лоуренс Саммерс і держсекретар Хілларі Клінтон. За крісло готові поборотися і представники країн, що розвиваються. Самому Зелліку пророкують пост в адміністрації президента США, якщо на виборах переможе кандидат-республіканець.
Світовий банк змінить главу в червні 2012 року. Нинішній президент Роберт Зеллік оголосив в середу, що не буде претендувати на продовження повноважень. "Настав час рухатися далі, - сказав Зеллік. - Я відчуваю, що це не те місце, де мені потрібно залишатися на другий термін".
Правління Зелліка почалося в 2007 році і випало на міжнародну фінансову кризу. Своїми завданнями він називав підтримання продовольчої безпеки, вирішення гендерних питань і конфліктів. Під його керівництвом Світовий банк вклав більше $247 млрд у розвиток інфраструктури, сільського господарства, торгівлі і навколишнього середовища. "Куди не глянь, люди тепер чекають нашої участі", - коментує Зеллік.
Адміністрація президента США Барка Обами заявила, що оголосить кандидатів на пост голови Світового банку через кілька тижнів, вперше зазначивши, що процес відкритий для конкуренції.
Протягом всієї історії існування Світового банку, створеного після Другої світової війни, його главу обирають США. Америка - головний акціонер СБ, хоча всього в організації 187 країн-акціонерів. За традицією європейцям дістається інший міжнародний фінансовий інститут - МВФ. Але ось уже кілька років вибори глави СБ і МВФ стають досить напруженою процедурою, оскільки країни, що розвиваються, все наполегливіше добиваються права брати участь у виборі. Очевидно, так буде і тепер.
"Немає ніяких принципових підстав для того, щоб вибирати главу з якоїсь певної країни, - заявив міністр фінансів Бразилії Гвідо Мантега в середу. - У країн, що розвиваються, є право домагатися призначення свого кандидата".
Його підтримав глава центробанку Мексики Августин Карстенс - влітку 2011 року він був кандидатом на пост глави МВФ. Він виступив з аналогічною заявою.
Сам Зеллік майже рік називав серед своїх можливих наступників менеджерів Світового банку - індонезійця Мульяні Індраваті, нігерійку Нгозі Оконджо-Івеале і єгиптянина Махмуда Мохіельдіна. "Це першокласні професіонали, які підходять за всіма параметрами", - заявив Зеллік.
Але серед реальних претендентів поки були названі радник Обами, глава Національної економічної ради, колишній міністр фінансів Лоуренс Саммрес і держсекретар США Хілларі Клінтон.
"Незважаючи на те, що Саммерс висловлює зацікавленість і має прихильників серед адміністрації, цю позицію віддадуть Клінтон, якщо тільки вона погодиться", - пише агентство Bloomberg, посилаючись на джерела. Втім, Клінтон раніше говорила, що не зацікавлена в посаді керівника Світового банку. Представник держдепартаменту Вікторія Нуланд вже заявила, що Клінтон підтверджує свою відмову. "Її думка не змінилася", - заявила Нуланд. Саммерс поки не коментує ситуацію.
Адміністрація президента США склала список кандидатів, але не зупинила вибір на комусь одному, пише The Wall Street Journal, посилаючись на обізнані джерела. З цього питання з Бараком Обамою проводять консультації глава адміністрації президента Джейкоб Лью, радник з національної безпеки Том Донілон і міністр фінансів Тім Гейтнер.
Самому Зелліку пророкують пост в новому кабінеті міністрів, якщо республіканці повернуться в Білий дім в листопаді: він займав ключові пости в трьох останніх республіканських адміністраціях
"Гадаю, країни, що розвиваються, показово будуть висувати своїх кандидатів, - говорить директор з міжнародної економіки Фонду Карнегі у Вашингтоні Урі Дадуш. - Але найбільш вірогідним результатом буде підтримка кандидата США, так само як європейського кандидата підтримали в МВФ". Під час голосування з питання глави МВФ кандидата від Європи Крістін Лагард підтримали і США, і декілька представників країн, що розвиваються, зокрема Бразилія.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас