Барель на вагу золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Барель на вагу золота

Енергетика
798
Вчора вартість російської нафти марки Urals, за даними агентства Reuters, на спот-ринку вперше з початку травня минулого року перевершила $120 за барель. В процесі торгів її вартість піднімалася до $121,1 за барель, що на 1% вище закриття середи. Багатомісячного максимуму досягли котирування іншого сорту російської нафти: ціни на Siberian Light досягали вчора позначки $122,34 за барель. Котирування північноморської нафти Brent вчора перевищували $122,5 за барель - максимальне значення з 4 травня 2011 року. З початку року нафта подорожчала на 12-13%, а за сім днів майже безперервного зростання її вартість зросла на 6-6,7%.
Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн упевнений, що зростання цін на Urals призведе до подорожчання нафтопродуктів в Україні. "Поки трейдери розпродують старі запаси. Але вже через кілька тижнів в країну почнуть надходити нафтопродукти за новою, вищою ціною, що може підвищити ціни на них вже до березня на 18-20%", - відзначає Куюн. На вчора середня ціна Аі-95 становила 10,28 грн/л, Аі-92 - 10,02 грн/л, А-76 - 9,56 грн/л, а ДП - 9,66 грн/л.
Зростання котирувань на Urals може вплинути і на вартість російського природного газу для України, зазначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. "Ціни на газ для Україні міняються раз в квартал, і на них впливає, в тому числі, середня ціна котирувань нафти марки Brent за підсумками трьох місяців", - додає він.
Стрімкий зліт нафтових котирувань в останні дні був забезпечений зростанням напруженості між Іраном і країнами Заходу. На зустрічі з послами Франції, Португалії, Італії, Греції, Нідерландів та Іспанії, що відбулася вчора, директор відділу Західної Європи МЗС Ірану Хасан Таджик попередив, що Іран може припинити продаж нафти в Європу і знайти інших покупців. Одночасно іранський англомовний телеканал Press TV поспішив повідомити, що Іран уже припинив експорт нафти в шість країн Євросоюзу. Пізніше міністерство нафтової промисловості Ірану спростувало це повідомлення. "Якщо таке рішення буде прийнято, про нього буде оголошено Верховною радою національної безпеки Ірану", - заявив представник міністерства в ефірі іранського телеканалу "Аль-Алям". "Незважаючи на спростування, котируванням нафти вдалося утриматися на досягнутих рекордних рівнях", - зазначає начальник відділу управління активами управління розвитку і супроводу приватних інвестицій Промсвязьбанку Тимур Саликов. На його думку, це свідчить про очікування подібного розвитку подій серед нафтових трейдерів.
Втім, учасники ринку побоюються не стільки припинення поставок Ірану, скільки подальшої ескалації конфлікту. "Іран є другим за величиною експортером нафти в ОПЕК, але навіть скорочення поставок з його боку не призвело б до гострого дефіциту нафти, - відзначає аналітик "ТКБ Капітал" Олександр Ковальов. - Його компенсували б Саудівська Аравія та інші нафтовидобувні країни". У разі мінування Іраном Ормузської протоки, продовжує аналітик, від цього постраждають і поставки нафти з Саудівської Аравії, Іраку, Кувейту, Катару та ОАЕ. В результаті ринок недоотримав би 20% світового споживання нафти, бо компенсувати такий обсяг неможливо. "Тому поки напруга між Іраном і Заходом буде зашкалювати, інвестори будуть готові платити премію за ризик", - підкреслює Саликов.
Не виключаючи зростання цін на нафту в короткостроковій перспективі, експерти вказують на високу ймовірність корекції на ринку в найближчому майбутньому. За словами аналітика компанії "Альянс РОСНО управління активами" Аріела Чорного, в разі ескалації напруженості або початку повномасштабного конфлікту з Іраном вартість нафти марки Brent може пробити рівень $150 за барель, туди ж кинеться і російська Urals. Однак в умовах, коли економіки більшості розвинених країн балансують на межі рецесії, різке зростання нафтових котирувань може виявитися негативним шоком, який посилить проблеми, що накопичилися, і призведе до розвитку чергової хвилі кризових явищ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас