Фондовий ринок для своїх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок для своїх

Фондовий ринок
435
НКЦПФР затвердила зміни до Програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки (є в розпорядженні "Ъ"), яку тепер вирішено реалізувати в період з 2012 по 2014 рік. Багато вилучених з програми пунктів вже реалізовані за рахунок внесення правок до Податкового кодексу. При цьому документ зазнав істотних змін. У першу чергу, Національний банк запропонував виключити з цілей програми стимулювання участі іноземних інвесторів у фондовому ринку України. "Збільшення його капіталізації та ліквідності" тепер необхідно забезпечувати силами внутрішніх інвесторів.
Більше того, за ініціативою НБУ з програми виключено згадування про "складності доступу українських інвесторів до інструментів іноземних емітентів", що мають активи в Україні. "На даному етапі розвитку фондового ринку такі заходи є передчасними, оскільки слід створювати умови для акумулювання внутрішнього інвестиційного ресурсу саме всередині країни", - аргументував НБУ. Це означає, що НКЦПФР так і не впровадить проект подвійного лістингу, який обіцяли реалізувати ще в кінці 2011 року. На вимогу Мінфіну з програми вилучено пункт про розробку навчальних програм з фондового ринку для середніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів.
Для поліпшення ситуації з захистом прав інвесторів обіцяно до кінця 2012 року ввести вимогу про наявність у всіх акціонерних товариствах (АТ) посади корпоративного секретаря, відповідального за зв'язки з інвесторами. Директор з регулювання ринків асоціації "Фондове партнерство" Сергій Москвін вважає, що всі діючі АТ зможуть виконати дану вимогу, а проблеми виникнуть тільки у непрацюючих компаній. Біржі, депозитарії та клірингові установи очікує щорічний аудит за міжнародними стандартами. "Якщо організатор торгів займається клірингом, тобто фінансами, його потрібно перевіряти. А якщо на біржі лише проводять операції, то я не бачу в цьому логіки", - зазначив голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко.
За ініціативою Мінфіну в документі більше немає згадки про звільнення від оподаткування діяльності адміністраторів пенсійних фондів, комісійних доходів фондових бірж і депозитаріїв за прикладом оподаткування банків. НКЦПФР відстояла заміну слова "звільнення" на "удосконалення". "Ці операції потрібно звільняти від оподаткування, тому що всі адміністратори пенсійних фондів збиткові, хоча повинні бути самоокупними", - говорить глава наглядової ради ІФК "АРТ-Капітал" Леонід Городецький. Попри невдоволення Мінфіну, в програму так і не вписали заборону на отримання статусу первинних дилерів на ринку ОВДП торговцями цінними паперами. Втім, деякі послаблення все ж будуть: наприклад, уніфікація оподаткування державних і муніципальних облігацій. "Беручи дану поправку, ми керувалися тим, що НБУ має намір знизити ставку оподаткування за операціями з державними облігаціями з 15% до 5%", - зазначив директор департаменту аналізу, стратегії і розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов.
Недержавні пенсійні фонди (НПФ) отримають бонуси: їх вкладення в облігації будуть повертатися, в першу чергу, при дефолті емітента, вони також зможуть інвестувати в ОВДП з прибутковістю, прив'язаною до рівня інфляції. "Якщо інфляція буде підраховуватися так, як зараз, а в емітента облігацій збережеться можливість включати друкарський верстат, то я в такий інструмент інвестувати не хочу", - говорить директор департаменту НПФ Astrum Investment Management Олександр Ткач.
Експерти вважають, що орієнтація фондового ринку тільки на внутрішніх інвесторів сумнівна. "Така позиція виправдана за умови розвитку фондів прямого інвестування, які передбачають довгострокове інвестування на фондовому ринку України", - вважає Сергій Москвін. Президент асоціації "Українські фондові торговці" Марія Єремеєва зазначає, що відсутність нерезидентів розкрила проблему низького попиту на українські акції. "Іноземці потрібні на ринку, хоча опора повинна бути на внутрішнього інвестора", - впевнена вона. Для розвитку внутрішнього інвестора необхідні інструменти, в які можна вкладати, говорить генеральний директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов. "А їх все менше і менше. Ніхто з бізнесменів, та й держава не поспішає робити IPO або проводити приватизацію через фондові майданчики в Україні. Так у що ж вкладатися інвестору? - здивований він. - Можливо, хтось вважає, що ОВДП і інвестиційні монети - достатній набір інструментів, але він не здатний задовольнити апетити внутрішніх інвесторів і в середньостроковій перспективі буде сприяти відтоку капіталу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас