Обама скорочує витрати на марсіанську програму NASA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама скорочує витрати на марсіанську програму NASA

Казна та Політика
236
Президент США Барак Обама попросив у американського конгресу 17,7 млрд доларів на фінансування НАСА в 2013-му фінансовому році. Новий бюджет передбачає скорочення витрат на дослідження Марса і збільшення витрат на польоти людей у космос.
Ці цифри, які є частиною проекту бюджету на 2013-й фінансовий рік, означають, що США скасовують плани щодо організації спільних з європейцями польотів до Марса.
Якщо американський конгрес схвалить новий бюджет НАСА, то це призведе до скорочення коштів, що виділяються на вивчення планет, майже на 21%.
Але при цьому витрати на освоєння людиною космосу і на космічні технології зростуть на 6% і 22% відповідно.
"Немає сумнівів, що нам усім доведеться прийняти важкі рішення", - заявив керівник НАСА Чарльз Болден на прес-конференції у Вашингтоні.
При цьому він зазначив, що "це стабільний бюджет, який дозволить нам підтримувати диверсифіковану програму досліджень".
В цілому в 2013 році НАСА отримає близько 17,7 млрд доларів, при так званому "плоскому" бюджеті, розпланованому на найближчі кілька років.
При цьому американське космічне агентство повинне буде витрачати більше коштів на місію космічного телескопа "Джеймс Вебб", бюджет якої, за прогнозами, зросте з 476,8 млн доларів в 2011 році до 659 млн доларів в 2014-му.
НАСА також має зобов'язання щодо продовження фінансування робіт зі створення нової ракети і космічного апарату, які дозволять астронавтам виходити за межі навколоземної орбіти і подорожувати до Місяця і астероїдів.
Найбільші втрати через урізання бюджету НАСА зазнає програма з вивчення планет і, зокрема, дослідження Марса, на які буде виділено 360,8 млн доларів, що майже на 40% нижче, в порівнянні з оцінкою за 2012 фінансовий рік.
В результаті, за словами Болдена, НАСА планує вийти з намічених на 2016-й і 2018 роки спільних з Європейським космічним агентством місій ExoMars.
Програма ExoMars передбачала відправку космічних апаратів до Марса і повернення на Землю зразків марсіанського ґрунту. Єдиним партнером Європи в проекті подальшого дослідження Червоної планети залишається Росія.
При цьому глава НАСА нагадав про програму американського космічного агентства під назвою "Марсіанська наукова лабораторія", в рамках якої в цьому році на Червону планету повинен висадитися марсохід.
Старіння флоту космічних човників США означає, що більшу частину цього десятиліття американські астронавти будуть залежати від польотів російських космічних кораблів "Союз" до Міжнародної космічної станції.
Але НАСА раніше заявило, що працює над тим, щоб покінчити із залежністю від Росії якомога швидше.
В даний час польоти на російських космічних кораблях обходяться США в 56 млн доларів за місце, а з 2014 року будуть коштувати 62,7 млн доларів.
За словами Болдена, перший пілотований політ нового космічного корабля "Оріон", призначеного для перевезення людей за межами навколоземної орбіти, швидше за все, буде здійснений не раніше 2021 року.
Однак пропозиції Обами щодо скорочення бюджету навряд чи будуть схвалені конгресом США без жодних змін, так що остаточні цифри витрат на космічну галузь, швидше за все, будуть дещо іншими.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас