Україна не отримує підтримки від ЄС в газових переговорах з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не отримує підтримки від ЄС в газових переговорах з РФ

Енергетика
167
Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що країна не отримує ніякої підтримки з боку Євросоюзу в питанні перегляду газових контрактів в РФ, передає РИА Новости.
"Ми поставлені в невигідну ситуацію, з якої вже два роки шукаємо вихід. І між іншим, в цьому питанні ніякої підтримки від ЄС не отримуємо. Тому що це не тільки наші відносини з Росією щодо поставок газу. Через нашу територію ж Росія експортує газ в Європу", - сказав Азаров.
Глава українського уряду назвав газовий контракт, підписаний при прем'єрі Юлії Тимошенко, абсолютно нерівноправним.
"Він не дає нам юридичних підстав для зміни цього контракту. В принципі, це була зрада наших національних інтересів (підписання такого документа)", - наводить висловлювання Азарова у вівторок Партія регіонів, яку він очолює.
Ціна на російський газ для України в першому кварталі 2012 року становить 416 доларів за тисячу кубометрів, у другому і третьому кварталах складе 418 доларів, у четвертому кварталі - 413 доларів за тисячу кубометрів. Київ вважає ціну на російський газ несправедливою і веде тривалі переговори з РФ про перегляд газових угод. У той же час Київ неодноразово заявляв про наміри диверсифікувати поставки газу.
Керівництво України раніше висловлювало стурбованість планами Росії та країн ЄС почати будівництво газопроводу "Південний потік". Натомість Київ пропонує вкласти кошти в модернізацію української газотранспортної системи (ГТС), яка, за оцінками української сторони, обійдеться в 5-7 мільярдів доларів. На думку Києва, модернізація української ГТС може здійснюватися в рамках тристороннього консорціуму, в якому Росії та ЄС має належати по 33%, а Україні - 34%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас