Азаров зміг прилаштувати чиновницький мільярд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров зміг прилаштувати чиновницький мільярд

Казна та Політика
1476
Заощаджені адмінреформою кошти дозволили Кабміну "оживити" економіку країни. А заодно і прикрити десятки "загублених" мільярдів з бюджету.
Мало не головним інвестором України в минулому році стали звільнені чиновники. Як виявилося, саме мільярд гривень, зекономлений на їхніх зарплатах, дозволив оживити економіку України і дав їй позитивний поштовх на рівні великих інфраструктурних проектів.
Це черговий рецепт успіху від прем’єр-міністра України, яким він днями поділився з головними редакторами видань пострадянського простору. "За два роки ми на Уряд та органи виконавчої влади не придбали жодного автомобіля, скоротили велику кількість чиновників і витрати на їх утримання більш ніж на мільярд гривень. Більше того, ми вдвічі скоротили кількість службового автотранспорту. Державні витрати, які можна скоротити, ми їх все скоротили, але витрати держави на інфраструктурні проекти: на мости, метро, дороги - ми значно збільшили, оскільки вони пожвавлюють економіку", - розповів Микола Янович, згадуючи, мабуть, такі великі інфраструктурні проекти з його участю, як дорога на Ірпінь. Після її урочистого відкриття траса була тихенько і без зайвого шуму закрита для проїзду. Про що, звичайно, простих водіїв забули попередити.
Подібні історії траплялися і з розв'язкою моста-метро в Києві, і новими станціями на Куренівсько-Червоноармійській лінії метрополітену. Недобудов, освячених присутністю прем'єр-міністра, було так багато, що всіх і не згадаєш. Один час навіть закралася підозра, що Микола Янович мітить в мери столиці: глава уряду відвідував мало не відкриття дитячих майданчиків і пляжів Гідропарку. Якраз рівень прем'єр-міністра.
Про автомобільну карму прем'єр-міністра "Коментарі" вже писали: і як "не купували" преміальні машини, і які нові схеми придумали для відводу очей. До того ж виникає одне питання: куди чи кому списали половину службового автопарку? Найближчим часом "Коментарі" опублікують своє розслідування на цю тему.
А поки згадаємо, що мільярд економії від адмінреформи ще на початку листопада анонсував Мінфін. І навіть пояснив, куди витратив ці гроші: на підвищення зарплат чиновникам. Цілком логічно - в одних ми забрали і передали іншим. "Скорочення чисельності працівників центральних органів виконавчої влади, проведене в 2011 році, дозволило скоротити витрати на оплату праці адміністративного персоналу на 1 млрд. грн. І направити їх на підвищення рівня соціальних гарантій працівникам бюджетної сфери", - відзвітували в Мінфіні. Правда, забули додати, що левова частка "зекономленого" пішла на виплату вихідної допомоги, а не на реально високе підвищення зарплат держслужбовцям.
Тому, яким чином зекономлений мільярд виявився інвестицією в будівництво, як це журналістам підносить Микола Азаров, не зовсім ясно. Так само незрозуміло, як цей мільярд зміг "оживити" економіку України, яка сподівалася тільки з-за кордону отримати мінімум $10 млрд. інвестицій. Тобто, в 80 разів більше, ніж було "зекономлено". Але очікувані кошти Україна так і не отримала, бо рівень довіри інвесторів до нашої країни сьогодні рекордно низький.
Але крім недоотриманих грошей з-за кордону, уряд своєю діяльністю зміг істотно полегшити доходи бюджету (і економіки) і по інших напрямках.
Можна, наприклад, згадати, що при безпосередній участі Кабміну депутати Верховної Ради списали боргів власникам обленерго і облгазів у минулому році на 14 млрд. грн. Це борги перед бюджетом. А ще на цьому ж енергоринку держказна недорахувалася близько 5 млрд. грн через схеми з поставками обладнання на чорноморський шельф і аукціонами по зрідженому газу. А ще "мінус" 3 млрд. грн від діяльності компанія "Лівелла". Тобто, понад 16 млрд. грн бюджетних втрат за рік тільки на одному ринку (за найочевиднішими схемами). Порівнянні за розміром збитків принесла, за оцінками експертів, урядова політика щодо стримування експорту та просування "правильних" компаній. Тобто, тільки сфері ПЕК і АПК уряд примудрився недодати понад 30 млрд. грн. А є ще тендерні закупівлі, витрати на Євро-2012 і супутні проекти, імпорт ліків або контрабанда товарів. Є, наприклад, нова політика уряду на ринку алкоголю, яка, за підрахунками Мінфіну (внаслідок тінізації цього ринку) позбавила бюджет 4 млрд. грн. І таких прикладів багато.
Тому, зекономлений мільярд на адмінреформу - цифра красива. Особливо ефектно цей показник виглядає на тлі десятків мільярдів, які так і не побачила ні економіка країни, ні бюджетники. Зменшення гвардії чиновників, як виявилося, непомітне і для іноземних аналітиків, які в минулому році знизили позиції нашої країни в ключових рейтингах економічних і політичних свобод.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас