Митний союз дасть Україні дешеві енергоносії, але дестимулює економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митний союз дасть Україні дешеві енергоносії, але дестимулює економіку

Казна та Політика
2495
Обіцяне на 15 лютого парафування угод з Євросоюзом вже явно не відбудеться, і перспектива його все більш туманна. Однак незважаючи на помітне загасання ідеї євроінтеграції, Україна не робить ніяких кроків і в напрямку євразійського об'єднання. Причому можна було б припустити, що причина відсутності кроків України в бік Євразійського економічного простору (ЄврАзЕС) - в небажанні Москви переглянути газовий договір (і навпаки - небажання Москви змінювати ціну на газ диктується нашим небажанням йти до Митного союзу ЄврАзЕС), але цю версію днями спростував прем'єр Микола Азаров: "Політичне керівництво України і політичне керівництво Росії не використовує аргумент такого роду - якщо ви не вступите туди-то, то буде ось так от".
Інакше кажучи, МС - справа добровільна. І за словами Азарова, ми туди не хочемо: "Ми запропонували нормальний формат співпраці "3+1". Нам кажуть: "Ні, такий формат нам не підходить". Я сподіваюся, що рано чи пізно такий формат буде прийнятий, тому що по-іншому просто не може бути". Але, що цікаво, причина, чому ми не йдемо в МС, називається виключно тимчасова: "Три країни уклали договірну базу. Ми ці 120 договорів не вивчали". А що буде після вивчення?
Треба йти
"Вивчати потрібно, але затягувати цей процес не можна, - говорить заступник міністра економіки Валерій Мунтіян. - Можливо, не потрібно погоджуватися на все, але процес переговорів з Митним союзом необхідно активізувати. Ми отримаємо значний виграш від економічної інтеграції в ЄврАзЕС, і це ніхто не оспорює. А найголовніше - альтернативи цьому напрямку немає. Світ у кризі, США і ЄС лише збільшують свій борг і не здатні дати нам нічого. ЄврАзЕС може нам дати дешеві енергоносії і зберегти ті галузі економіки, які не потрібні решті світу, на зразок авіабудування". Але якщо ЄврАзЕС так вигідний, чому Україна в нього не йде? "Йде дуже велика геополітична гра, йде боротьба за ринки, і в цій боротьбі використовуються всі засоби, включаючи інформаційні атаки і агентів впливу", - упевнений Мунтіян.
Не треба йти
Економіст Олександр Жолудь вважає, що причини небажання українського керівництва йти в МС більш банальні: "Вступ до нього Білорусі не забезпечив їй внутрішньоросійських цін на нафту і газ, а тільки це могло б стимулювати істотне економічне зростання України. А в довгостроковій перспективі присутність в МС може приректи Україну на економічну відсталість, бо його правила обмежують приплив зовнішніх технологій". На думку Жолудя, оптимальним для України форматом співпраці з країнами МС є створення зони вільної торгівлі СНД, але на більш глибоку інтеграцію йти не треба".
"Газпром" обіцяє знижку, але не нам
Ситуація з газовими переговорами між Україною і Росією не краща, ніж з нашою євразійською інтеграцією: про терміни, в які "Газпром" може піти на перегляд контракту 2009 року, тепер взагалі не говорять. За останньою інформацією, переговори ведуться лише в телефонному режимі; офіційно це пояснюється холодною погодою, через яку керівництво російської компанії і нашого Мінпаливенерго змушене зосередитися на внутрішніх проблемах. Неофіційно ж у владі кажуть, що переговори практично заморожені і до президентських виборів у Росії 4 березня вже вестися не будуть.
А тим часом керівництво "Газпрому" заявило, що може знизити на 7-10% ціну газу для європейських компаній, якщо вони збільшать обсяги закупівель. Цікаво, що, згідно з прогнозами "Газпрому", середньорічна ціна його газу для Європи в нинішньому році складе $415 - на один долар менше, ніж ціна газу для України в першому кварталі 2012 року. І це при тому, що наші $416 існують лише завдяки "харківській" знижці, без якої було б і зовсім $516!
Дмитро Коротков
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас