Економіка Великобританії уникне рецесії, темпи відновлення прискоряться в 2012р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Великобританії уникне рецесії, темпи відновлення прискоряться в 2012р

Казна та Політика
140
Економіці Великобританії вдасться уникнути рецесії, а темпи її відновлення прискоряться пізніше в цьому році, що усуне необхідність додаткового стимулювання з боку Банку Англії, в тому числі у вигляді нового раунду кількісного пом'якшення (QE), повідомило агентство Bloomberg з посиланням на заяву Британської конфедерації промисловості (CIB).
За прогнозами фахівців CIB, ВВП Великобританії збільшиться цього року на 0,9% і на 2% у наступному. У листопаді прогнозувалося, що економіка країни виросте на 1,2% і 2,2% відповідно.
У четвертому кварталі 2011 року ВВП Великобританії скоротився на 0,2%.
"Після досить застійної зими, коли економіка балансувала на грані рецесії, почнеться новий період зростання, - відзначає генеральний директор CIB Джон Крідленд. - В поточному кварталі зростання буде ледь помітним, але наші прогнози не передбачають нових пакетів QE".
У минулий четвер Банк Англії залишив базову відсоткову ставку на колишньому рівні 0,5% річних, який є мінімальним з часу заснування британського ЦБ в кінці XVII століття.
При цьому ЦБ збільшив обсяг програми викупу активів на 50 млрд фунтів стерлінгів - з 275 млрд до 325 млрд фунтів стерлінгів (близько $513 млрд). Новий обсяг програми складає близько 20% ВВП Великобританії і більше чверті обсягу боргових паперів країни, що перебувають в обігу.
Обидва рішення збіглися з очікуваннями ринку. Востаннє британський ЦБ змінював ставку майже три роки тому - в березні 2009 року.
"Я підтримую рішення Банку Англії", - заявив Дж.Крідленд, який також зазначив, що "наступним кроком, очевидно, стане посилювання" кредитно-грошової політики, оскільки великі обсяги стимулювання економіки "створюють ризики інфляції, а чим сильніша економіка, тим менша потреба в кількісному пом'якшенні".
На думку Дж.Крідленда, британський ЦБ навряд чи піде на жорсткість кредитно-грошової політики, "поки економіка знаходяться в її нинішньому тендітному стані". "Нормалізація" очікується ближче до другої половини 2013 року, зазначив експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас