Маріо Монті: Італії не потрібна фінансова допомога ЄС і МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маріо Монті: Італії не потрібна фінансова допомога ЄС і МВФ

Казна та Політика
347
Італія не потребує фінансової допомоги ЄС і МВФ для подолання кризи, але водночас "Європі необхідний механізм фінансової стабільності, який переконає інвесторів у відсутності серйозних ризиків". Таку заяву зробив прем'єр-міністр країни Маріо Монті, пише РБК-Україна.
За словами Монті, Італії не потрібна фінансова допомога ЄС.
"Зараз ми дотримуємося суворих заходів економії і сподіваємося прийти до 2013 р. зі збалансованим бюджетом. Крім того, зараз парламент Італії розглядає низку законопроектів, спрямованих на поліпшення конкуренції на ринках країни і їх лібералізації. Ми намагаємося не занадто сильно підривати економічне зростання", - зазначив прем'єр.
Говорячи про зниження кредитних рейтингів країні і низки італійських банків, Монті назвав їх механічними наслідками попередніх рішень уряду Італії.
"Про наш великий зовнішній борг всім відомо. Набагато важливіший той факт, що зараз уряд наводить порядок в економіці країни, і наші зусилля були високо оцінені рейтинговими агентствами", - сказав він.
Також Монті зазначив, що уряд Італії сподівається прийти до угоди з профспілками до кінця березня 2012 р. і що договір "зробить ринок більш гнучким і сучасним".
Напередодні, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитні рейтинги 34 італійським банкам. Зниження рейтингу відбулося після пониження суверенного рейтингу Італії до BBB+.
Раніше, 6 лютого ц.р. інше міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings також знизило рейтинги ключових італійських банків.
Нагадаємо, 17 грудня 2011 р. Палата депутатів Італії затвердила план скорочення бюджетних витрат, запропонований урядом Маріо Монті. Затверджена програма передбачає збільшення дохідної частини бюджету на 33 млрд євро, зокрема планується підвищення різного роду податків і збільшення пенсійного віку. Крім того, третину від цієї суми кабінет має намір пустити на стимулювання економічного зростання.
На початку грудня 2011 р. уряд Італії схвалив пакет заходів суворої економії, спрямованих на відновлення економіки країни і порятунок єврозони від поширення боргової кризи. Завдяки антикризовому пакету, розрахованому на період з 2012 р. по 2014 р., уряд сподівається залучити в казну 20 млрд євро завдяки заходам бюджетної консолідації і 10 млрд євро за рахунок загального економічного зростання. Крім того, планується скоротити витрати на громіздкий державний апарат Італії, ввести заходи з боротьби з корупцією та ухиленням від сплати податків, а також стимулювати конкуренцію.
16 листопада 2011 р. Президент Італії Джорджіо Наполітано привів до присяги новий коаліційний уряд на чолі з Монті. До цього колишній єврокомісар з внутрішніх ринків і конкуренції Монті остаточно сформував свій уряд з 16 міністрів, жоден з яких не виявився політиком. Антикризовий уряд складається з банкірів, безпартійних технократів і представників академічних кіл. Основне завдання, яке Президент поставив перед Монті, полягає у проведенні в країні економічних реформ, спрямованих на якнайшвидший вихід Італії з боргової кризи, що захлеснула країну і охоплює всю єврозону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас