Газпром: Ціна на газ для Литви залежить від обсягів споживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Ціна на газ для Литви залежить від обсягів споживання

Енергетика
316
Ціна на газ для Литви залежить, зокрема, від обсягів поставок, які все ще не відповідають очікуванням, йдеться в повідомленні ВАТ "Газпром", єдиного постачальника цієї сировини в Литву.
"Наша компанія веде консультації з литовською стороною (Lietuvos Dujos) на регулярній основі, як щодо потенційних обсягів поставок природного газу, так і цін на нього. Обсяг закупівель газу литовськими споживачами, які поставляє компанія Lietuvos Dujos, все ще не відповідає можливостям литовського ринку та очікуванням російської сторони, що не може не впливати на умови ціноутворення", - йдеться в повідомленні "Газпрому".
"Нині діюча і зафіксована з 2008 року формула ціни на російський природний газ, що використовується сторонами при розрахунках за поставки "Газпромом" в Литву, є абсолютно ринковою. Такі формули прийняті в європейському газовому бізнесі і враховують особливості кожного національного ринку природного газу. Lietuvos Dujos є одним з п'яти покупців газу у "Газпрому" для Литви", - зазначає концерн.
Закріплена в довгостроковому (до 2015 року включно) договорі Lietuvos dujos і "Газпрому" формула ціни на газ передбачає, що ціна залежить від ціни на нафту на світових ринках. За даними джерел агентства BNS, "Газпром" хоче змусити Lietuvos dujos підписати новий довгостроковий договір, який забезпечить поставки газу ще на 10-15 років і дещо змінить формулу.
Подібний договір "Газпром" на початку цього року вже підписав з литовським заводом добрив Achema.
Віце-президент "Газпрому" і глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв на початку цього тижня підтвердив ЗМІ, що цього року Lietuvos dujos буде платити за газ більше, ніж другий за розміром імпортер газу в Литву - Achema.
За його словами, завдяки зафіксованій в договорі формулі газ обходився Литві довгий час дешевше, ніж Латвії та Естонії, однак зараз він дорожчий, оскільки застосовуються санкції за недобір закладених у контракті обсягів газу.
Як сказано у квартальному звіті "Газпрому", в IV кварталі 2011 року середньозважена ціна поставок газу в країни Балтії склала $472,1 за 1 тис. кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас