Українці зможуть купувати валютні держоблігації? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці зможуть купувати валютні держоблігації?

Фондовий ринок
1976
Як стало відомо Podrobnosti.ua, громадяни України незабаром зможуть купувати валютні облігації уряду. Їх ключова перевага перед валютними вкладами в банках - більш висока відсоткова ставка і гарантія від держави на повернення вкладених коштів.
За даними джерела Podrobnosti.ua, Кабмін, Нацбанк і комерційні банки досягли принципової домовленості про створення зручного механізму придбання валютних облігацій уряду. Валютні держоблігації відрізняються від звичайних паперів держпозики тим, що номіновані в доларах США. У доларах же виплачуватимуться і відсотки за такими паперами.
Теоретично, купівлю держоблігацій фізичні особи можуть здійснювати і зараз: це можна зробити через регіональні мережі (відділення) банків - первинних дилерів Мінфіну. Таких, як відомо, зараз 16, серед них "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Сбербанк Росії" і декілька комерційних банків. Однак до сьогоднішнього дня ні банки, ні уряд на покупців-"приватників" особливо не розраховували: ставки за державними облігаціями завжди були нижче депозитних в банках. Крім того, обсяги коштів, необхідних для придбання валютних облігацій були недоступні середньостатистичним українцям. У разі запровадження нового механізму, валютні облігації можна буде купити, фактично, у роздріб - мінімальний доступний громадянам номінал, імовірно, складе 1000 доларів США.
Головна перевага держпаперів перед валютними депозитами банків - це прибутковість. Якщо банки сьогодні пропонують за річними вкладами у валюті в районі 5% річних в доларах, то за облігаціями Мінфіну можна отримати до 9,5% річних доходу. При цьому важливим достоїнством валютних облігацій є 100% держгарантія повернення вкладених коштів. "Держава ще жодного разу не допускала дефолту за своїми зобов'язаннями, а от з банківськими установами бувало різне", - зазначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, нагадуючи про нещодавні проблеми "Родовід Банку", банку "Київ", Укргазбанку та внших фінустанов.
У Національному банку говорять, що зараз спільно з банками ведеться активна робота щодо спрощення умов інвестування в держоблігації для фізичних осіб. Головна мета Нацбанку - мінімізувати фінансові витрати громадян при проходженні валютних держоблігацій через руки первинних дилерів. "Уже досягнуто джентльменської угоди з комбанками про те, що вони зменшать свої апетити, і більшість комісійних при операціях фізосіб з ВОВДП будуть прагнути до нуля, - говорить один із чиновників НБУ. - В результаті наших дій, фактична прибутковість від інвестування в держоблігації не буде принципово відрізнятися від відсоткової ставки, яку пропонує Мінфін - тобто, становитиме близько 9% річних".
Як раніше повідомлялося, на руках у населення зараз є близько 50-70 мільярдів доларів. Обсяг валютних депозитів населення в банках на початок 2012 року становив близько 18,5 мільярда доларів.
Нагадаємо, ідея залучити у населення валюту вже обговорювалася в другій половині 2011 року - тоді Нацбанк планував випуск спеціальних сертифікатів для населення, прив'язаних до вартості золота. Проте в процесі переговорів з МВФ від цієї ідеї було вирішено відмовитися на користь більш класичного інструменту - облігацій внутрішньої держпозики. Крім того, на початку лютого Нацбанк і Міністерство фінансів висловили намір збільшити попит населення на ОВДП за рахунок податкових пільг.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас