Страховики знову скаржаться на невгамовний апетит банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики знову скаржаться на невгамовний апетит банкірів

1262
Джерело з'ясувало, на яких умовах страховики співпрацюють з українськими банками. За словами представників страхових компаній, їм така співпраця невигідна, пише Дело.
"Банки вимагають вищої комісійної винагороди, ніж інші посередники (агенти і брокери)", - говорить заступник голови ради ЛСОУ Олександр Залєтов. За його словами, комісійні винагороди за КАСКО доходять до 45%, за іпотекою - до 65%, а найбільше комісійних доводиться платити за споживчими кредитами - до 92%. "Таким чином банки прагнуть виконати одночасно два ключові завдання: заробити на співпраці зі страховиками і не допустити реалізації кредитних і репутаційних ризиків", - стверджує фахівець.
Іпотека під 40%
Проте, як переконують фахівці, такі значення варто віднести до розряду екстремальних. "Стандартні комісійні винагороди за КАСКО - 15-20%, за ОСЦПВ - 15%, за майном - від 20 до 40%", - перераховує Андрій Івчатов, директор департаменту партнерських продажів страхової компанії "Провідна". Однак підтверджує, що відхилення від середньоринкових значень не поодинокі. "У нас постійно виникають ситуації, коли наша компанія відмовляється співпрацювати з банком, - пояснює Івчатов. - Компанія не може підтримати комісійні винагороди на рівні 50% і вище. В основному це стосується іпотеки".
У сегменті іпотечного страхування найбільше нарікань з боку операторів ринку було в бік Укрсоцбанку. За їхніми словами, саме від співпраці з цим банком багато страховиків відмовилися в минулому році через комісію зі страхування іпотеки, що досягала 65%.
Однак представники банку таку інформацію заперечують. "Всі партнери в рівних умовах, і розмір комісії банку - на рівні ринкових показників, - підкреслює Ольга Шостак, начальник управління заможних клієнтів Укрсоцбанку. - Комісія зі страхування заставної іпотеки становить 40%". Також вона повідомила, що на даний момент в банку акредитовано 30 страхових компаній, серед яких найбільші представники ринку.
92% комісії за кавоварку
Що стосується споживчих кредитів, то вищий розмір комісійних винагород робить продукт збитковим. "Найчастіше при такому розмірі комісії страховий поліс просто не видають на руки, - зазначає голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський. - Так найчастіше відбувається в гіпермаркетах електроніки, коли клієнт платить за страховку. Потім йому пропонують самостійно забрати поліс у відділенні страхової компанії, пред'явивши чек і куплений товар, чого практично ніхто не робить". Таким чином, сплативши послугу, клієнт залишається з гіпотетичним страховим покриттям купленого товару.
Подібні дії інкримінують банкам "Дельта" і "Російський стандарт". У банку "Російський стандарт" таку інформацію заперечують.
"Договір страхування оформляється разом з кредитним договором банку в пунктах продажів банківських продуктів і послуг по всій Україні (торгові точки в супермаркетах побутової техніки та електроніки)", - говорить Ігор Дорошенко, голова правління банку "Російський стандарт". Однак розмір комісії він не розкриває.
Безцінне страхування життя
Страхування життя страховики відносять до категорії максимально високих комісійних винагород.
"У цьому сегменті банки вимагають до 95% вартості поліса", - констатує В'ячеслав Черняховський. Регламентований розмір комісії в Укрсоцбанку зі страхування життя - 30%. Однак самі страхові компанії в цьому питанні конкретних цифр не називають.
"Рамок, в яких перебуває розмір комісії, немає на ринку банкострахування. На нашому особистому прикладі ми давно визначилися, що дійсно взаємовигідне співробітництво виходить тільки при індивідуальному розгляді конкретного випадку", - пояснює начальник департаменту альтернативних продажів "Ренесанс Життя" Тетяна Андрухович.
Такі умови співпраці пропонують далеко не всі банки. "Ці правила не відносяться до афілійованих страховиків, які є частиною однієї групи з банком", - говорить Тетяна Андрухович. Найбільші представники такого союзу - це Альфа-Банк і "Альфа-Страхування", ПУМБ і "Аска", Приватбанк і "Інгосстрах". Експерти відзначають тісне співробітництво Укрсиббанку з компаніями Cardiff і АХА, а також банку "Аваль" зі страховою групою Uniqa. Самі компанії таку інформацію не коментують.
Страховики теж вважають, що банки мають право встановлювати високу комісію. "Банк бере на себе деякі процеси обслуговування клієнтів зі страхування: продаж, адміністрування та логістику", - пояснює Олександр Мельничук, менеджер з комунікацій СГ "PZU Україна". У той же час оператори ринку намагаються встановити розумні межі рівня комісій. "Розмір платежу, який залишається в страховій компанії, повинен бути не менше комісії, і посередник (в даному випадку банк), який не несе на собі жодних ризиків, не повинен заробляти більше, ніж сама страхова компанія", - вважає Андрій Івчатов з СК "Провідна".
Експерти також попереджають, що страхові компанії, які все-таки вирішили співпрацювати з банками, виплачуючи завищену комісію, можуть зіткнутися з проблемами вже найближчим часом. "У 2012 році прогнозується зростання показників збитковості страхових компаній, які сильно захопилися конкуренцією по комісіях", - прогнозує Олександр Залєтов.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас