Драгі: Угоди Греції з міжнародними кредиторами досягнуто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Драгі: Угоди Греції з міжнародними кредиторами досягнуто

Казна та Політика
547
Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі на прес-конференції за підсумками засідання керуючої ради ЄЦБ підтвердив, що угоди Греції з міжнародними кредиторами за новим пакету фінансової допомоги досягнуто, передає Reuters.
"Кілька хвилин тому мені подзвонив прем'єр-міністр Греції (Лукас Пападімос) і повідомив, що угоди досягнуто і схвалено всіма основними партіями", - сказав Драгі.
Водночас голова ЄЦБ відмовився відповідати на питання щодо можливої участі Центробанку в програмі скорочення грецької заборгованості. "Я не можу нічого сказати з приводу того, що ми будемо робити з нашим портфелем грецьких облігацій", - прокоментував він повідомлення в ЗМІ про те, що ЄЦБ готовий обміняти грецькі держпапери, які банк викупив на вторинному ринку в рамках програми SMP, на облігації Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), тож в підсумку заборгованість Греції буде скорочена приблизно на 11 млрд євро.
Раніше урядові джерела повідомили, що лідери трьох провідних політичних партій Греції домовилися про умови нової програми фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ). Ще раніше грецька влада офіційно повідомила, що узгоджені всі пункти, крім одного.
Так, правляча в Греції коаліція погодилася урізати держвидатки на 3,3 млрд євро в поточному році (еквівалентно 1,5% від ВВП країни). Крім того, уряд обіцяв, що в червні 2012 р. будуть визначені додаткові заходи економії обсягом 10 млрд євро на період 2013-2015 рр..
Також, відповідно до рекомендацій МВФ, мінімальний розмір оплати праці в Греції буде знижений на 22%, а робочий штат в державному секторі буде скорочено на 150 тис. осіб до 2015 р.
Водночас, за даними грецьких ЗМІ, каменем спотикання в переговорах між партійними лідерами Греції залишалося питання про долю пенсійної системи. МВФ хотів, щоб влада скоротила на 15% пенсійні надбавки для працівників з низькими доходами, однак грецькі політики не могли зважитися на такі заходи напередодні загальнонаціональних виборів навесні цього року.
Раніше, у вівторок, 7 лютого ц.р., міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос підтвердив важливість укладення нового кредитного договору з трійкою кредиторів. При цьому Венізелос після зустрічі з представниками трійки підкреслив, що переговори були непростими. "Переговори, присвячені новій програмі кредитування, все ще тривають. При цьому отримання коштів, життєво необхідних Греції, пов'язане з витратами і стражданнями для народу, який повинен піти на великі жертви, щоб країна залишилася в єврозоні, заручилася кредитною лінією і реалізувала програму PSI" , - заявив
Венізелос, який закликав грецькі партії відкинути розбіжності і проявити одностайність для досягнення спільної мети. Таким чином міністр натякнув на партію "Нова демократія", що входить до грецької коаліції, не згідну з низкою реформ. "Ми не володіємо силою Геракла, який сам зміг перемогти Лернейську гідру. Тому для перемоги над кризою нам необхідна єдність", - вважає Венізелос.
Відзначимо, Греції необхідно отримати нові кредити до 20 березня 2012 р. - дати погашення держоблігацій на 14,5 млрд євро. При цьому, як повідомили джерела в урядових колах єврозони, остаточні домовленості з Євросоюзом, Європейським центральним банком (ЄЦБ) і МВФ повинні бути досягнуті до 15 лютого 2012 р., щоб залагодити всі формальності до 20 березня. У разі провалу переговорів Греція не зможе розплатитися з власниками облігацій і оголосить дефолт.
Нагадаємо, в жовтні 2011 р. лідери Євросоюзу схвалили нову програму фінансової допомоги Греції обсягом 130 млрд євро. Паралельно почалися переговори з банками - власниками грецьких держоблігацій про прощення Афінам частини основного боргу за бондами. Деталі угоди про схему участі приватного сектора (PSI) в полегшенні боргового тягаря Греції ще не оголошені.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас