Експерти: Зростання ВВП України в 2012 р. складе 3-3,5%, інфляція може прискоритися до 6,5% -9,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зростання ВВП України в 2012 р. складе 3-3,5%, інфляція може прискоритися до 6,5% -9,5%

Казна та Політика
386
Зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2012 році може скласти від 3% до 3,5% в порівнянні з 5,2% в 2011 році, а інфляція може прискоритися до 6,5% -9,5% , вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
За оцінками аналітика інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Анастасії Головач, зростання реального ВВП в Україні в поточному році складе 3%.
Експерт пов'язує зниження цього показника в порівнянні з торішнім з падінням світових цін на сировину, відповідним зниженням зростання доданої вартості в промисловості, а також з уповільненням темпів зростання внутрішнього попиту.
Водночас Головач вважає, що сильним внутрішнім драйвером економічного зростання в країні можуть залишатися капітальні інвестиції.
Схожої думки дотримується і економіст інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Ірина Поінтковська. За її словами, тенденція спаду світового попиту на метали, що спостерігалася наприкінці минулого року, найімовірніше, збережеться і протягом значної частини 2012 року, через що реальний темп зростання ВВП скоротиться приблизно до 3%.
Керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен в свою чергу прогнозує, що поточні дані з ринків і очікування щодо провідних економік світу дозволяють припустити, що ціни на сировину не будуть падати, принаймні, у найближчі півроку.
Разом з тим, він більш оптимістичний в оцінках, і вважає, що Україні в поточному році вдасться наростити ВВП на 3,5%.
Згідно з прогнозом Головач, показник інфляції в Україні в поточному році прискориться до 7,9% з 4,6% роком раніше.
Незважаючи на те, що цього року очікується низька продовольча інфляція, необхідність підвищення тарифів на газ, швидше за все, призведе до зростання цін наприкінці року, вважає експерт.
За оцінками головного економіста інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олени Бєлан, динаміку споживчої інфляції в 2012 році будуть визначати два різноспрямовані чинники. З одного боку, темпи зростання внутрішнього споживчого попиту повинні сповільнитися на тлі зниження темпів економічного зростання, допомагаючи стримувати зростання цін. З іншого - очікуване зменшення врожаю сільськогосподарських культур через несприятливі погодні умови буде штовхати ціни на продовольство вгору. При цьому, оскільки наслідки зниження врожаю стануть відчутними в другій половині року, інфляція, імовірно, залишиться низькою до червня і прискориться в другій половині року.
В цілому, Бєлан прогнозує, що інфляція на кінець 2012 року складе 9,5% у випадку, якщо влада погодиться підвищити ціни на газ відповідно до вимог Міжнародного валютного фонду, і 7,5% у випадку стабільності тарифів.
Аналітик інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Світлана Рекрут, в свою чергу, прогнозує, що з урахуванням підвищення для населення тарифів на газ на 15-20%, інфляція в поточному році може прискоритися до 9,1%. За її оцінками, цьому може посприяти очікуване з другого кварталу 2012 року зростання цін на продукти харчування, оскільки повторення високого врожаю в 2012 році малоймовірне. Крім того, напередодні запланованих на жовтень парламентських виборів стимулювати споживання і відповідно сприятиме зростанню цін, може збільшення зарплат і соцвиплат, додала вона
Як вважає Поінтковська, враховуючи відсутність нової газової угоди з Росією і труднощі в залученні фінансування на зовнішніх ринках, логічно очікувати коригування енерготарифів, що призведе до прискорення інфляції в 2012 році приблизно до 6,5%.
Як повідомлялося, ВВП України в 2011 році зріс на 5,2% порівняно з 4,2% в 2010 році. Уряд заклав у держбюджет-2012 прогноз зростання реального ВВП на 3,9%, проте розраховує утримати його динаміку на рівні 5-6%.
Світовий банк (ВБ) і Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозують зростання ВВП в Україні в 2012 році на 2,5%.
Інфляція в Україні в 2011 році сповільнилася до 4,6% з 9,1% роком раніше і стала рекордно низькою з моменту здобуття незалежності в 1991 році: раніше кращим результатом був 6,1% за підсумками 2001 року. Крім того, в 2002 році була зафіксована дефляція на 0,6%.
Уряд очікує в 2012 році прискорення інфляції до 7,9%, і на цьому прогнозі побудовано держбюджет цього року.
За оцінками СБ, інфляція в Україні в 2012 році становитиме 9,4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас