Куди краще вкласти кошти в лютому? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди краще вкласти кошти в лютому?

Валюта
3847
Перший місяць року на українських фінансових просторах пройшов без особливих потрясінь. Курс долара "замерз" на рівні 8,06 грн/долар. А євро порадував зростанням. Спочатку його трохи "лихоманило" через боргові проблеми країн єврозони, але в другій половині місяця ситуація в Європі почала поліпшуватися, і він "пішов на зліт". Втім, очікувати швидкого закінчення кризи не варто. Адже дорожчало і золото. А жовтий метал набирає вагу якраз тоді, коли у світі очікуються фінансові проблеми. В цей же час на тлі зростання євро і золота ставки за банківськими вкладами, на жаль, почали рухатися в протилежному напрямку - в бік зниження. На що ж робити ставку в лютому? На це питання ми шукали відповідь в нашому "Інвестпортфелі".
Долар: замре
З початку року українські банки ніби змовилися. Жоден не змінював вартість долара, тримаючи його на одному рівні - в середньому 8,06 грн/долар. А адже ще в жовтні - грудні 2011 року курс "бакса" коливався в межах декількох копійок. Але цього року Нацбанк, мабуть, вирішив остаточно довести, що стабільність курсу - під його повним контролем. У лютому, як очікують експерти, в парі "гривня-долар" нічого не зміниться. "Курс дуже сильно залежатиме від грошово-кредитної політики НБУ і практично не буде - від зовнішніх факторів", - говорить начальник управління торгівлі готівковими коштами та валютними цінностями банку "Хрещатик" Едуард Назаренко.
Ні кроку вбік
Більшість наших експертів очікують, що в лютому долар залишиться на рівні 8,06 грн/долар. Як пояснив директор казначейства і фінансових інститутів "Надра Банку" Ілля Веселий, справа в тому, що останні 2 тижні на міжбанку обсяги купівлі та продажу долара були майже однакові. Це і викликає стабільність курсу. При цьому попит особливо не зростає, а якщо це і відбувається, НБУ відразу втручається, продаючи потрібну кількість доларів. По-друге, як вважає Ілля Веселий, до виборів уряд буде зацікавлений в утриманні курсу. Такі ж аргументи на користь стабільності наводить і старший аналітик КУА "Драгон Есет Менеджмент" Олексій Соболєв.
Весняне загострення
Зміна вартості "зеленого", за словами Едуарда Назаренка, може бути тільки в березні. "Основними подіями лютого, які можуть вплинути на курс гривні, будуть переговори з Росією про зниження ціни газу і з МВФ про виділення чергового траншу, - пояснив експерт. - Оскільки ефект від них проявиться не раніше березня, говорити про якесь відхилення курсу долара в лютому не варто".
Копійчаний інтерес
Втім, деякі експерти все ж прогнозують зміну курсу в лютому. Правда, рахунок піде на копійки. "За останні місяці долар на міжбанку зріс на кілька копійок, тому в лютому може знизитися на кілька копійок (до 8,03-8,04 грн/долар) через те, що всі тимчасово перестануть чекати девальвації гривні і скуповувати долари", - припускає керуючий активами групи Concorde Денис Костюк. Такі ж прогнози у директора департаменту казначейства і фінансових інститутів VAB Банку Сергія Борисова. Він очікує курс в межах 8,03-8,08 грн/долар на готівковому ринку.
Євро: місяць буде неспокійний
Ніби слідуючи прогнозам наших експертів, у січні курс євро "плавав" вниз-вгору. Спочатку дешевшав через борги єврозони - з 10,49 до 10,27 гривні. Потім подорожчав і досяг 10,66 гривні. Як пояснив Денис Костюк, допомогло рішення влади Євросоюзу ввести жорстку бюджетну політику.
Падіння, але не крах
У лютому євро може знизитися до 10,30-10,40 гривні. "З Європи надходять, в основному, невтішні новини, - пояснює Ілля Веселий. - А зрости курсу вдасться тільки після вирішення питань щодо європейських боржників: Греції, Італії, Іспанії, Португалії. Воно очікується в березні". Втім, на думку Дениса Костюка, якщо в лютому виявиться, що березневі угоди не будуть підписані, Греція може оголосити дефолт. Тоді падіння євро може бути більшим: 5-10% - до 9,60-10,13 грн/євро.
Зростання можливе
Але не всі прогнози песимістичні. На думку Олексія Соболєва, проблеми єврозони будуть вирішуватися. І вже в лютому євро може подорожчати на кілька відсотків - максимум до 11 грн/євро. А за оптимістичними прогнозами Дениса Костюка, якщо в лютому переговори щодо грецького держборгу підуть успішно, у євро є шанси підрости на 3-4% - до 10,98-11,09 гривні.
Далеко не втече
І, нарешті, 3-й варіант - коливання. За словами Сергія Борисова, євро опиниться в межах 1,30-1,33 долар/євро, тобто 10,55-10,75 грн/євро. "Рух курсу залежить від успішності політики Греції", - говорить він. А за словами аналітика ІГ "Арт-Капітал" Олега Іванця, коливання можуть бути більшими - від 10,3 до 11 гривень. "Все впирається в політичні рішення лідерів єврозони, а вони можуть змінитися в одну мить. Якщо вони будуть негативними, євро обвалиться до 10,3. Позитивними - підросте до 11 гривень", - вважає Іванець.
Депозити: продовжать дешевшати
Після "стрибка" вгору в кінці минулого року ставки за банківськими депозитами в січні почали знижуватися. За оцінками банкірів, в середньому вони впали на 0,3-0,5% - з 15,3% до 14,8-15,0% річних у гривні. При цьому ставки за короткостроковими (на 1-3 міс.) вкладами знижувалися ще швидше - на 1,5-2,0%. Адже ці вклади навіть з невисокою прибутковістю - найпопулярніші у населення. "У січні ставки знизили ті банки, які активно залучали вклади під особливо високі ставки в листопаді-грудні 2011 року", - пояснив директор департаменту організації роботи з приватними клієнтами АТ "Астра Банк" Віталій Жихарцев. Крім того, як зазначила директор департаменту роздрібного бізнесу банку "Хрещатик" Марина Нестеровська, зниження було пов'язане ще й із закінченням термінів новорічних акцій банків. За депозитами в доларах воно було меншим - на 0,2%, а саме з 4-6% до 3,8-5,8% річних. А ставки за євродепозитами майже не змінилися.
У гривні - все нижче
"У лютому в середньому по ринку депозитні ставки можуть зменшитися не більше ніж на 0,5-1% в гривні", - вважає Віталій Жихарцев. Таким чином, в середньому ставки можуть скласти 14,0-14,5% у гривні. Як пояснив Вадим Березовик, в перші місяці року бізнес традиційно працює не на повну потужність і йому менше потрібні кредити. Тому банки не особливо мають потребу в гривні для кредитування, тому їм не потрібно активно залучати гроші населення за допомогою високих депозитних ставок. Як очікується, особливо падатимуть ставки за короткостроковими вкладами. "До кінця лютого вони можуть знизитися до 15% в гривні", - говорить директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку Ігор Шумицький. Але є й більш радикальні прогнози. "Ставки за короткостроковими депозитами в лютому знизяться з 16% до 13-14%", - говорить Марина Нестеровська.
Валютна реклама
Ставки за депозитами у валюті, за прогнозами заступника директора з роздрібного бізнесу "Надра Банку" Віталія Бачинського, можуть знизитися в середньому на 1% - до 4% річних. Це може статися завдяки очікуванням падіння курсу гривні. Тому прогнозується, що українці будуть купувати валюту і розміщувати її на банківських вкладах. Тож чутки про девальвацію гривні, як реклама, залучають в банки валюту навіть при низьких ставках.
Втеча з поля бою
У січні український банківський ринок по роботі з фізособами покинув ще один "іноземець". Працювати тільки з бізнесом вирішив Кредит Європа Банк - дочка голландської групи Credit Europe Group NV. У зв'язку з цим всі відділення Кредит Європа Банк, крім відділення, розташованого в Києві за адресою вул. Льва Толстого, 8, закрили з 27 січня 2012 року. Там і можна буде забрати свій депозит. А виплачувати кредит можна у відділеннях Правекс-Банку.
Золото: зміцніє
Проблеми в єврозоні надають подвійний вплив на фінансовий світ. Вони опускають євро, але піднімають золото. На підтвердження цього в січні жовтий метал подорожчав з 440 грн/г до 470 грн/г.
У лютому без різких рухів
Втім, в кінці січня зростання вартості золота трохи сповільнилося. "Це сталося через зростаючі надії на економіку США, яка показує все більше зростання, - каже Олег Іванець. - Зараз американські активи (наприклад, облігації) стали цікавіші від золота, тому прогнозувати його стрибок вгору не можна. Проте падіння його вартості ми теж навряд чи побачимо до закінчення кризи в ЄС ". Виходячи з цих міркувань, експерт очікує, що найближчим часом ціна золота залишиться поблизу нинішньої вартості. А ось начальник відділу операцій з банківськими металами ВіЕйБі Банку Володимир Піщаний вважає, що коливання ціни золота в лютому будуть більшими і складуть від -5% до +5-8% від поточної ціни. Тобто вона буде перебувати в межах 446-507 грн/г. За словами експерта, золото буде дешевшати, якщо долар подорожчає. Для інвесторів це буде сигналом, що економіка США зростає, тому потрібно вкладати гроші в долар і американські облігації, а не в золото. А дорожчати воно буде в тому випадку, якщо зросте попит з боку покупців у Китаї та Індії (інвесторів і ювелірних виробників), а також якщо буде наростати конфлікт в Ірані.
Далі - тільки зростання
"За даними світових аналітиків, подальше зростання цін на дорогоцінні метали триватиме до кінця року", - пояснює начальник управління по роботі з дорогоцінними металами банку "Хрещатик" Ірина Павленко. За словами експертів, ціна буде трохи рости (на кілька відсотків щомісяця). До цього призведе зменшення обсягів видобутку золота, економічна і політична нестабільність в країнах Європи, зростання попиту над пропозицією і зростання цін на нафту. З цих же причин плавне зростання вартості золота очікують Денис Костюк та Ілля Веселий.
Інвестмонети: прив'язані до золота
Приблизно так само, як золоті злитки, в Україні можна буде купувати інвестмонети та сертифікати. Їх вартість прив'яжуть до ціни золота. До речі, їх вже повним ходом рекламують, але не продають. Нагадаємо, голова НБУ Сергій Арбузов обіцяв появу в продажу інвестмонети вже в грудні. "Це будуть золоті і срібні монети вагою 1, 1/2 і 1/4 унції (31,1 г.). Їх можна буде придбати в касах уповноважених банків і використовувати для хеджування (страхування) капіталу", - пояснював Арбузов.
У зв'язці з доларом
Банкіри говорять, що чекають монети і сертифікати з нетерпінням, але НБУ поки тримає в невіданні про час їх появи. "Поки, на жаль, НБУ не виділив банкам для реалізації інвестмонети та сертифікати, - розповіла начальник управління по роботі з дорогоцінними металами банку "Хрещатик" Ірина Павленко. - Але вже зараз можна сказати, що їх ціна буде залежати від цін на дорогоцінні метали на міжнародних ринках і курсу долара на міжбанку. Чим дорожче дорогоцінні метали і долар, тим дорожче інвестмонети та сертифікати". Невідомий і спосіб, яким можна буде їх купити. "Поки що немає механізму їх продажу", - розповів Сергій Борисов. Але вже ясно, що заробити на монетах можна буде, лише вклавши в них заощадження на кілька років, бо відсоткового доходу вони приносити не будуть. "Перевага інвестиційних монет в тому, що це внесок на довгі роки, адже, крім високої проби, вони становлять колекційну цінність", - пояснив голова правління банку "Форум" Вадим Березовик. А за сертифікатами буде встановлений невеликий відсоток прибутковості (але не вище, ніж за депозитами). Ще один "плюс" сертифікатів в тому, що під їх заставу можна буде взяти кредит.
ПІФи: майбутнє туманне
У січні акції на світових фондових ринках стрімко дорожчали. Цей "марафон" докотився і до України. Зростання було приблизно однаковим для більшості блакитних фішок (найбільш затребуваних акцій), що стимулювало зростання цін на інвестсертифікати. Як розповів старший аналітик КУА "Драгон Есет Менеджмент" Олексій Соболєв, за місяць сертифікати ПІФів в середньому подорожчали на 0,5%. Зокрема, відкриті ПІФи зросли на 1%, інтервальні втратили 4%, закриті не змінилися, а фонди облігацій додали цілих 1,8%. Втрати інтервальних ПІФів пояснюються обвалом на 25% вартості сертифікатів одного з фондів. Але якщо відкинути цей результат, то виявиться, що група показала середнє зростання на 2%. Як пояснив Денис Костюк, такий позитив пов'язаний з хорошими даними про економіку США, прогресом у переговорах європейських лідерів щодо ситуації з борговою кризою, а також вдалим стартом сезону корпоративної звітності. На його думку, в лютому фондовий ринок може ще підрости на 3-5%.
Але такі прогнози зовсім не означають, що пора бігти купувати сертифікати ПІФів. За словами Олега Іванця, проблема ПІФів в тому, що вони не можуть працювати ефективно при нинішньому законодавстві. ПІФи за своєю ідеологією покликані збирати гроші звичайних людей для того, щоб вкладати їх у великі проекти. Але існуючі закони не дозволяють їм цього робити, а змушують бути спекулянтами на фондовому ринку. А там вони не можуть скласти конкуренцію інтернет-трейдингу або брокереджу і принести прибуток.
Що робити
Таким чином, в лютому найбільш стабільним, як очікується, буде долар. Тому заробити на ньому не вийде, а значить, запасатися ним варто тільки в тому випадку, якщо ви збираєте гроші на якусь велику покупку. Долар буде надійним засобом накопичення, адже ніхто з експертів не прогнозує зниження його курсу. Якщо ж ви не хочете тримати гроші вдома і довіряєте банкам, вам варто відкрити в лютому депозит у гривні: за ним найбільша прибутковість. Причому з цим варто поквапитися, адже ставки за вкладами можуть піти вниз. А інвестувати в золото варто лише тоді, коли ви купуєте його на тривалий час. Таку же пораду можна дати тим, хто вже побачив рекламу і зібрався запасатися інвестмонетами від НБУ. Що стосується євро, то його краще купувати або тим, хто збирається в лютому відвідати країни єврозони, або тим, хто вважає себе "єврооптимістом" і чекає швидкого вирішення боргових проблем Греції.
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас