Ъ: Експортерам оголошують збір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Експортерам оголошують збір

Казна та Політика
1356
Експортерів металургійної та хімічної продукції можуть обкласти новим збором. Вчора народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх зареєстрував у Верховній раді законопроект про введення 1,5-відсоткового експортного збору для цієї продукції, кошти від якого пропонується направити на соціальні потреби. Але учасники ринку вважають, що введення збору може зупинити дві ключові експортні галузі промисловості. А експерти зазначають, що схвалення закону загрожує санкціями СОТ щодо України.
Ввести 1,5-відсотковий збір від митної вартості експортованої продукції металургійної та хімічної галузей вчора запропонував народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх. Така норма міститься в законопроекті N9793 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо введення збору для забезпечення підтримки і захисту соціально вразливих категорій дітей)", який депутат вчора зареєстрував у Верховній раді. Отримати коментар пана Смітюха не вдалося - його мобільний телефон не відповідав.
Кошти від експортного мита повинні бути спрямовані на підтримку соціально незахищених дітей, йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Як зазначається в документі, Україна щорічно отримує значні надходження у валюті від експорту чорних і кольорових металів, а також продукції хімічної галузі: за даними Держстату, виручка від експорту металів і виробів з них, зокрема за перше півріччя 2011 року, досягла $11,3 млрд, від експорту продукції хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловості - близько $2,9 млрд. "Цільове спрямування незначної частини цієї виручки на вищезазначені потреби здатне значно посилити державний вплив на потреби підростаючого покоління", - йдеться в пояснювальній записці.
Заступник глави парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов не став коментувати перспективи схвалення законопроекту. "Тут треба порахувати, що це дасть державі і чи не розвалить взагалі головні експортні галузі. Вирішувати це будуть в Міністерстві фінансів і податковій службі", - заявив пан Чечетов. У прес-службі Мінфіну коментувати законопроект не стали. Отримати коментарі в Державній податковій службі не вдалося.
Учасники ринку негативно оцінили ініціативу пана Смітюха. "Я вважаю, що ініціатор цього законопроекту просто не розуміє, в якій ситуації зараз перебуває галузь. Українська металургія на 80% залежить від експорту. На світовому ринку металу зараз криза, ціни впали. І експорт або має рентабельність 1-1,5%, або взагалі збитковий", - говорить директор із зовнішньоекономічної діяльності і збуту продукції "Донецьксталь-металургійний завод" Валерій Хилько. На думку гендиректора об'єднання "Металургпром" Василя Харахулаха, якщо мита будуть введені, це може привести до зупинки частини металургійних заводів.
Голова наглядової ради Дніпровського заводу міндобрив Сергій Лесковський вважає, що аналогічні проблеми можуть очікувати і хіміків. "Сьогодні ми використовуємо як сировину імпортні фосфорити і калій. Ціни на них постійно зростають, природний газ теж дорожчає. Підприємства працюють вкрай нестабільно, кожна партія товару може бути як прибутковою, так і збитковою. Вводити за таких умов роботи на ринку додаткові побори - це самогубство", - говорить пан Лесковський.
Партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що введення експортного мита суперечить умовам членства України в СОТ. А заступник голови комітету Верховної ради з питань промислової політики Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона") сумнівається в тому, що податок буде використаний саме для соціальних потреб. "Новий Податковий кодекс виключає саме поняття цільового податку. Ми можемо зібрати додатковий податок у бюджет, але його все одно використовують на ті потреби, на які захоче уряд, а не на дітей, - каже пані Ляпіна. - Насправді і для дитячих будинків, і для незахищених дітей коштів у державному бюджеті достатньо. Просто уряду треба навчитися не витрачати їх на що завгодно".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас