Обама наступного тижня представить черговий план скорочення дефіциту бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама наступного тижня представить черговий план скорочення дефіциту бюджету

Казна та Політика
133
Президент США Барак Обама планує наступного тижня оприлюднити черговий план скорочення дефіциту держбюджету країни, пише газета The Wall Street Journal.
При цьому видання зазначає, що пропозиції Обами лише умовно можна вважати новими, бо вони в цілому збігаються з його планами, оприлюдненими у вересні 2011 року після провалу переговорів з цього питання в Конгресі. У вересні дефіцит держбюджету планувалося скоротити з 8,8% ВВП до 2,3%, проте тепер кінцевий показник може виявитися трохи іншим.
Президент пропонує скоротити дефіцит держбюджету на $3 трлн протягом 10 років, починаючи з 2013 бюджетного року, який стартує 1 жовтня 2012 року. При цьому зменшення дефіциту в сумі $1,5 трлн планується забезпечити за рахунок збільшення дохідних статей, зокрема, збільшення податкового навантаження на найзаможніших американців.
Разом з тим Обама, як очікується, також запропонує збільшити держвидатки і ввести додаткові податкові пільги в низці галузей, які, на думку президента і його радників, забезпечать економіці більш динамічне зростання.
Жодна з пропозицій президента, швидше за все, не зможе бути оформлена законодавчо до листопадових виборів, враховуючи партійні розбіжності в Конгресі і традиції політичного процесу в США в передвиборний рік. Однак цей документ може стати основою економічної програми Обами на другий президентський термін.
Хоча нові пропозиції президента багато в чому дублюють його вересневі ініціативи, експерти зазначають, що невеликі зрушення все ж є. Так, передбачається зробити більший упор не власне на скорочення витрат, як пропонувалося в вересні, а на підвищення конкурентоспроможності економіки, і отже, доходів бюджету. Одна з пропозицій стосується пільг для податку на фонд заробітної плати, термін дії яких закінчується в цьому місяці і який Обама хотів би продовжити.
Близько половини з $1,5 трлн додаткових доходів бюджету планується отримати за рахунок скасування діючих ще з часів адміністрації Джорджа Буша молодшого податкових пільг для сімей, які отримують понад $250 тис. на рік. Іншу частину, як очікується, складуть надходження, які будуть сформовані за рахунок збільшення податкового тягаря на сім'ї з доходом понад $1 млн. Цей останній захід передбачає скасування низки податкових відрахувань і забезпечення мінімальної фактичної податкової ставки на рівні 30%.
Крім того, планується ліквідувати деякі податкові пільги для корпорацій, зокрема, у нафтогазовій сфері, а також пільги громадянам, які користуються бізнес-авіацією.
Деякі зміни торкнуться і тієї частини програми, яка має справу з соціальною сферою. У центр все ще ставляться відносно невеликі скорочення держвидатків на програми медичного страхування для людей похилого віку (Medicare), а також інвалідів та малозабезпечених (Medicaid) - на $248 млрд і $72 млрд відповідно. Разом з тим Обама, як очікується, відмовиться від ідеї підвищення віку, після досягнення якого людина отримує право брати участь в програмі Medicare, як пропонувалося в вересні.
Не планується вносити зміни в систему соціального страхування (Social Security).
У бюджеті на наступний рік Обама, як очікується, запропонує Конгресу затвердити витрати на забезпечення безпеки на рівні $686 млрд проти $684 млрд у поточному році.
На базові операції міністерства оборони планується витратити $525 млрд, ще $88,4 млрд підуть на військові операції в Афганістані. При цьому загальна кількість військовослужбовців у США скоротиться до 490 тис. з 570 тис.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас