Податки готують до нової редакції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податки готують до нової редакції

Казна та Політика
1695
Критерії отримання відшкодування ПДВ в автоматичному режимі планується переглянути. Відповідні зміни містяться в законопроекті N9789, текст якого вчора був оприлюднений на сайті Верховної ради. Поправки до Податкового кодексу (ПК), подані від імені народного депутата Юрія Каракая (Партія регіонів), дозволять враховувати суму розбіжностей між податковим кредитом та зобов'язаннями (не повинно бути більше 10% від заявки) не за попередні три звітні періоди (квартали), а за три місяці. Цей же період буде узятий і при обліку розміру середньої зарплати (не менше 2,5 мінімальних зарплат) на підприємстві. Каракай вчора від коментарів відмовився. У прес-службі ДПС повідомили, що відомство не підтримує зміни критерію середньої зарплати, оскільки це призведе до маніпулювання цим показником, і він з "заохочувального" в соціально-трудових відносинах може стати "антисоціальним".
Ці поправки дозволять розширити перелік підприємств, що претендують на повернення ПДВ в автоматичному режимі. "За такий час реальніше підрахувати обсяги розбіжностей. Хоча зараз у Державній податковій службі взагалі не хочуть обчислювати ці 10%. Вони призупиняють процедуру, якщо взагалі з'являється хоч якась сума розбіжностей", - говорить президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. "Ми завжди наполягали на тому, щоб застосовувалися більш стислі терміни звітного періоду", - додає директор економічного департаменту Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз. Раніше і глава Державної податкової служби (ДПС) Олександр Клименко, і міністр фінансів Валерій Хорошковський в інтерв'ю відзначали недоцільність перегляду критеріїв найближчим часом.
Серед поправок є і норма про те, що розмір базової ціни нафти буде переглядатися щорічно. Якщо це не буде зроблено вчасно, буде застосовуватися базова ціна попереднього року. Зараз в НК встановлена базова вартість нафти Urals 560 грн/барель. При цьому автор законопроекту не запропонував свою базову ціну нафти на 2012 рік. В інтерв'ю Хорошковський зазначав, що зміна коригуючого коефіцієнта базової ціни нафти при розрахунку ставки рентної плати призведе до втрати держбюджетом близько 3 млрд грн. І зараз Мінфін шукає компенсаційні заходи.
Обіцяно змінити і систему спрощеної сплати податків, яка запрацювала на нових умовах з 1 січня. Депутати більшості планують повернути право сплати єдиного податку виробникам ювелірних виробів з дорогоцінних металів і оптовим торговцям ювелірними виробами. Дроговоз зазначає, що ця норма вигідна великому бізнесу, а вони просували інтереси дрібного бізнесу - зокрема, пропонували дозволити перебувати на спрощеній системі оподаткування підприємцям, які займаються ремонтом ювелірних виробів. У прес-службі ДПС заявили, що не проти повернення такого права ювелірам. "У нас немає до них претензій, і якщо законодавець схвалить таку норму, ми готові їх реєструвати", - уточнюють у прес-службі.
Крім того, може бути введений річний мораторій на проведення фактичних перевірок "єдинників", а також підприємців, які тільки перейшли на загальну систему оподаткування. При цьому штрафні санкції відносно них складуть всього 1 грн. "На I квартал мораторій вже й так продовжений, - заявили в прес-службі ДПС. - Глава служби пропонує продовжити і на II квартал".
Каракай запропонував і механізм переходу між групами платників. Якщо бізнес вибрав ставку єдиного податку в розмірі 5% (III і IV група), що не передбачає сплати ПДВ, то за бажання підприємець може зареєструватися платником ПДВ та вносити 3%. "Коли приймалося законодавство про спрощену систему, такий механізм не був передбачений, і бізнес задавав питання. Якщо механізму не буде, у підприємців будуть проблеми", - говорить Юлія Дроговоз.
Поправки до Податкового кодексу зараз також розробляють в Мінфіні, ДПС, Держслужбі з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, а також в апараті віце-прем'єра-міністра соціальної політики Сергія Тігіпка. Як заявив глава парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник (Партія регіонів), члени комітету мають намір розглянути зміни в пакеті (на розгляді вже знаходиться близько десяти законопроектів). "На засіданні комітету, яке відбудеться 8 лютого, вони будуть вивчені, об'єднані і, можливо, найближчим часом проголосовані парламентом у першому читанні", - резюмував депутат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас