Нацбанк повільно друкує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк повільно друкує

Валюта
1728
Центробанк уповільнив темпи монетизації економіки. Згідно з оприлюдненим ним звітом, минулого року обсяг гривневих банкнот і монет виріс на 9,48 млрд грн (+4,7%) - до 209,5 млрд грн. Це в три рази менше, ніж у 2010 році, коли в обіг надійшло майже 29,5 млрд грн. Такі темпи виявилися на рівні з приростом ВВП (5,2%), так і інфляції (4,6%).
З урахуванням продажу на міжбанку в минулому році $3,7 млрд, а також скорочення заборгованості кредитних установ перед НБУ в розмірі 456 млн грн, придбання держпаперів стало єдиним каналом безготівкової емісії гривні. В минулому році портфель держпаперів на балансі НБУ збільшився на 21 млрд грн, що більш ніж в два рази більше, ніж у 2010 році. Обсяг кредитів рефінансування банків знижувався протягом перших дев'яти місяців року, проте в IV кварталі майже досяг рівня початку року - 60,3 млрд грн.
Активність центробанку в купівлі ОВДП пов'язана з їх низькою привабливістю для приватних покупців, тим більше ОВДП з низькою прибутковістю, випущених для капіталізації НАК "Нафтогаз України" і банків. "Для того щоб держпапери зацікавили інвесторів, уряд має запропонувати за ними більш високу прибутковість, але він є заручником макроекономічної ситуації, Нацбанк стримує ліквідність, і це не сприяє інвестиціям банківського сектора в держпапери, - говорить аналітик ІК Concorde Capital Віталій Ваврищук. - Крім того, ринок цінних паперів повинен стати більш ліквідним, оскільки зараз практично неможливо продати держпапери на вторинному ринку в короткі терміни".
Учасники ринку очікують подальшого зниження темпів емісії готівки через більш активне використання розрахунків за допомогою платіжних карток. У минулому році обсяг безготівкових розрахунків зріс до 8% від всіх операцій по картках - до 46,3 млрд грн. "Частка безготівкових розрахунків може бути і вищою, якщо ми використовуємо досвід країн, що впроваджували держпідтримку прискореного переходу до них: пільгове оподаткування для підприємств, які приймають картки до оплати, ліміти на використання в торгівлі грошової готівки і при оплаті витрат підприємств, легалізація діючих систем електронних грошей та спрощення їх обороту, - упевнений директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов. - Цього року кількість операцій з картками збільшиться на 28-29%. Обсяги зростають не такими високими темпами, але кількість важливіша, тому що чим частіше люди розплачуються картками, тим швидше це входить у звичку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас