Голова Банку Японії: Країна перебуває в складній ситуації через дефляцію і сильну ієну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Банку Японії: Країна перебуває в складній ситуації через дефляцію і сильну ієну

Казна та Політика
217
Голова Банку Японії Масаакі Сіракава визнав, що економіка країни перебуває в складній ситуації через дефляцію і сильну ієну, даючи зрозуміти, що Центробанк готовий запропонувати додаткові монетарні стимули, якщо відновлення опиниться під загрозою, передає Reuters.
"Ми визнаємо, що проблеми, з якими зіткнулася Японія, такі як дефляція і сильна ієна, дуже серйозні", - сказав Сіракава.
Банк Японії останні місяці зберігав монетарну політику без змін, останній раз пом'якшивши її в жовтні минулого року. Однак, регулятор готовий вдатися до подальших заходів пом'якшення політики через посилення скупки активів, якщо перспектива відновлення економіки Японії опиниться під загрозою.
"Банк Японії прийме необхідні заходи після докладного вивчення економічних умов", - сказав голова Банку Японії.
Обіцянка ФРС США утримувати ключову ставку на рівні близько нуля щонайменше до кінця 2014 року ненадовго підняло ієну до долара на очікуваннях, що банк вдасться до агресивного пом'якшення монетарної політики, що в свою чергу викликало тиск на Банк Японії з метою пом'якшити політику для обмеження зростання валюти.
Але Сіракава відмів скарги на те, що Банк Японії не такий активний, як ФРС, підкресливши, що обидва центробанки домагаються подібних цілей - досягнення економічного зростання при стабільних цінах, і додавши, що ФРС сама пояснювала, що її довгостроковий ціновий орієнтир не є точним "інфляційним орієнтиром". "Я навіть відчуваю, що політика ФРС стає ближче до нашої", - сказав він, виступаючи в бюджетному комітеті верхньої палати парламенту.
Банк Японії пообіцяв тримати відсоткові ставки біля мінімуму до відновлення цінової стабільності, при якій споживча інфляція повинна становити близько 1 відсотка.
Виконавчий директор Банку Японії Масаесі Амамія повідомив, що висока заборгованість розвинених економік ще більше ускладнює процес врегулювання монетарної політики центробанками через загрозу дестабілізації фінансової системи.
"Одна з найсерйозніших проблем, з якою зіткнулися центробанки розвинених економік, полягає в тому, як одночасно підтримувати цінову стабільність і стабільність фінансової системи", - сказав Амамія.
Прем'єр міністр Японії Есіхіко Нода, тим часом, зазначив, що Японія повинна подолати інфляцію, щоб продовжити відновлення економіки, і відновлення впевненого зростання економіки є головним пріоритетом уряду Японії.
Минулого тижня японська валюта зросла майже до рекордного максимуму проти долара, встановленого в жовтні минулого року, викликаючи побоювання про те, що японська влада може провести інтервенцію для обмеження зростання єни. Однак у п'ятницю долар трохи відіграв втрати на тлі хороших даних про зайнятість США.
Нагадаємо, фондові торги в Японії 6 лютого 2012 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,1% - до максимальної позначки за 3 місяці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас