Тисячі за одну ніч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тисячі за одну ніч

Нерухомість
6147
Піднявши ціни в 5-15 раз на час проведення Євро-2012, українські готелі і власники квартир відлякують іноземних уболівальників і ганьблять країну.
Замість гудків у слухавці лунає голос Михайла Круга: "Все слова давно в душе перегорели". На тому кінці дроту - чоловік. Він здає невелику симпатичну квартиру в Донецьку за 250 грн. на добу. Все б нічого, тільки на час проведення в місті матчів Євро-2012 він встановив ціну в 50 разів вищу - 1200 євро за день, якщо вірити оголошенню. До торгу у нас не дійшло.
- На добу-дві можна зняти?
- Це як? Зараз всі здають мінімум на п'ять діб, - відповідає любитель шансону.
- Англійські друзі хочуть відвідати матчі своєї збірної 11-го і 19-го червня на "Донбас-Арені". Їм немає сенсу знімати квартиру на тиждень, адже 15-го англійці грають в Києві.
- Про що ми взагалі говоримо?! - занервував орендодавець. - Я вам конкретно сказав, а ви мені тут розповідаєте. На одну добу я здавати не буду!
І кинув слухавку. Образився, напевно.
Зрозуміло, цей заповзятливий донеччанин - особливий випадок. Але ціни на готельні номери та орендовані квартири в Україні зараз дійсно немислимо високі. Вони й без Євро багатьом здавалися невиправдано завищеними. А в червні, за даними найбільшого в світі готельного ресурсу booking.com, за оренду стандартних двомісних апартаментів на три тижні чемпіонату доведеться викласти від 50 000 до 250 000 грн. Основна причина різкого підвищення цін у тому, що у нас мало готелів, - готельна сфера стала найбільш проблемною у підготовці України до чемпіонату. Уже зараз у популярних готелях немає вільних номерів на червень, їх забронювали турфірми. Дрібні гравці ринку почали спекулювати на цьому, встановлюючи ціни в залежності від польоту фантазії.
Дорожче автомобіля
Типова ситуація для Львова на прикладі міні-готелю "Лемберг": стандартний двомісний номер, який коштує 270 грн. на добу, бронюється на Євро за 2400 грн. "Знижувати ціни ми не збираємося", - твердо заявляє дівчина на ресепшені. У Донецьку, де особливо відчувається брак готелів, поки не визначилися з вартістю, власники більшості дрібних готелів і квартирні господарі просять телефонувати в березні. "Судячи з усього, апартаменти подорожчають як мінімум в чотири рази", - прогнозує співробітник агентства "4 стіни", що займається подобовою орендою квартир. У результаті booking.com зараз пропонує лише два варіанти проживання в столиці Донбасу: тримісний номер в хостелі за 2500 грн. на добу і двомісну палатку в кемпінгу за 770 грн.
Не позаздриш уболівальникам збірних Голландії і Швеції, які відіграють всі матчі групового раунду Євро в Харкові та Києві. Інші фанати хоча б заощадять на оренді, провівши кілька ночей у дорозі між містами. А голландцям і шведам доведеться бронювати як мінімум дев'ять ночей. Тобто викласти, за даними booking.com, від 22 тис. грн. за двомісний стандартний номер. Це якщо пощастить. Наприклад, вартість проживання в готелі "Лук'янівський" - 36 тис. грн., у вісім разів дорожча від звичайної. Готель V.S. APART в центрі Києва хоче вдесятеро більше від стандартної ціни - 90 тис. грн. А міні-готель "Сьоме небо" підвищив вартість в 11 разів, пропонуючи номер на дев'ять діб за 72 тис. грн. "Ні, це не помилка. Такі ціни скрізь", - пояснюють у відділі бронювання.
Харківський Yellow Unlimited Hotel збільшив ціни взагалі в 15 разів - до 140 тис. грн. На ці гроші можна купити хороший автомобіль і ночувати в ньому. Якщо вірити директору одного з харківських готелів Олегу, у всьому винна держава, яка обдурила готельний бізнес. "Два роки тому охочим відкривати готелі обіцяли великі пільги, у тому числі дуже дешеві кредити. Тому, незважаючи на кризу, багато хто почав будувати, - згадує він. - А вийшло інакше. В результаті хтось побудував, що зміг, інші змушені були закинути справу. Іншим доводиться викручуватися, по максимуму піднімаючи ціни".
Але топ-менеджер одного з київських готелів Ірина не згодна з версією Олега. "Не на диктофон" вона зізнається, що підвищення цін у вісім, а тим більше в 15 разів економічно виправдати неможливо. "У три рази - ще зрозуміло. Максимум чотири, якщо враховувати контингент, адже після трьох тижнів з футбольними фанатами готелю може і ремонт знадобитися, - говорить вона. - Все, що вище, - лише бажання побільше урвати на різниці між величезним попитом і невеликою пропозицією".
Імідж - ніщо
Тетяна Вибрановська утримує приватний хостел в центрі Львова - "Батярський Притулок". Хостел невеликий, дві восьмимісні кімнати. Зараз доба проживання в ньому коштує 70 грн. з людини. Під час Євро ціна підніметься максимум в 1,5 рази. "І то, якщо подорожчає комуналка", - запевняє Тетяна. Вона працювала на фондовому ринку, бізнесом займається 15 років і не розуміє, як можна встановлювати грабіжницькі ціни на проживання. "Дурість це. Ну, заробиш ти в 5-10 разів більше. І що? На все життя все одно не вистачить, - пояснює Вибрановська свою логіку. - А імідж втратити і нашу країну зганьбити можна запросто. Мені дуже шкода, що так відбувається". Євро-2012 для Тетяни - не можливість нажитися, а безкоштовна реклама. Каже, що більше іноземців залишаться задоволеними, тим більшому числу знайомих порекомендують її заклад, та й самі ще не раз приїдуть. Зараз вона не бронює місця - чекає, коли звернуться постійні клієнти. "У нашій країні мене називають дурною, - сміється господиня хостела. - Хоча я не благодійністю займаюся, теж хотіла б заробити великі гроші. Просто не таким способом".
Ведуча програми "Ревізор" на Новому каналі Ольга Фреймут, робота якої - інспектувати українські готелі, теж вважає, що Євро-2012 - передусім шанс познайомити іноземців з нашою країною і заманити їх сюди на майбутнє. "Ми повинні справити гарне враження, - вважає вона. - Тому я шокована та обурена такими цінами. Іноземці, перелякані якістю деяких наших готелів, ще й після такого шахрайства, більше не захочуть приїжджати до нас".
Ольга не даремно переймається. "Це божевільні ціни!" - вважає голландець Лудо Хейлігерс, який вирішив відвідати Україну під час чемпіонату Європи і побачив вартість двомісного номера (6500 грн. на добу). Лудо - типовий представник голландського середнього класу, кваліфікований робітник на відомій в Європі фабриці. "Якщо до вас їдуть європейці, це не означає, що вони везуть мішки грошей! - обурюється він. - На футбольні турніри приїжджають в основному звичайні люди. Наприклад, я планував таку суму витратити на всю поїздку - разом з перельотом, проживанням і харчуванням". Вартість житла вразила і голландського вболівальника Міхаеля Брунса. "На попередніх чемпіонатах Європи та світу я зазвичай платив за номер в 8-10 разів менше, - згадує фанат. - Очікував, що в Україні ціни ще нижчі".
Опитані Фокусом голландці вважають: лише одиниці погодяться знімати житло за такими цінами. Деякі вболівальники просто передумають їхати в Україну. "В Європі зараз криза, йдуть скорочення, в цьому році пенсії в Голландії урізують на 20%, - розповідає Брунс. - Люди рахують кожен цент, тому багато хто не стане ризикувати". Але більшість все ж не залишаться вдома, а будуть шукати інші варіанти. "Доведеться дивитися приватні квартири, кімнати або пробивати місце в кемпінгу", - говорить Міхаель. "А я, раз так складається ситуація, буду прилітати в день матчу і ввечері повертатися, - прикидає Лудо. - Квиток до вас коштує близько 100 євро. Вийде і дешевше, і менше головного болю".
Якщо таких, як Лудо, виявиться багато, очікуваний прибуток втратить не тільки готельний ринок, а весь український бізнес у сфері обслуговування - транспортники, ресторатори, індустрія розваг, продавці сувенірів. Так, у 2010 році ПАР ледь не провалила чемпіонат світу з футболу. Ціни на житло збільшилися в десятки разів, і більше мільйона іноземних уболівальників відмовилися від поїздки в Африку. Владі насилу вдалося вийти зі становища: вона схаменулася в останній момент і встановила стелю цін (в 2,5 рази вище від звичайного), жорстко контролюючи готелі. В Україні до цього поки не додумалися.
Гості дорогі
Ціни на оренду двомісних апартаментів середнього класу під час підвищеного попиту
в Києві на Новий рік - 2000 грн.
Звичайна ціна 1000 грн.
у Відні на Євро-2008 - 2040 грн.
Звичайна ціна 1020 грн.
в Кейптауні на ЧС-2010 - 2432 грн.
Звичайна ціна 973 грн.
в Варшаві на Євро-2012 - 4960 грн.
Звичайна ціна 992 грн.
в Лондоні на Олімпіаді-2012 - 5048 грн.
Звичайна ціна 1682 грн.
Разом з тим
Що ще й на скільки подорожчає в Україні під час Євро-2012
Авіаперельоти - в 1,5-4 рази
Квиток на рейс компанії Wizzair Лондон - Київ у травні коштує 87-108 євро, а в червні - 190-413 євро. Решта компаній теж піднімають ціни через збільшення навантаження.
Таксі - від 20%
Директор однієї з найбільших столичних служб таксі припускає, що ціни офіційних перевізників підвищаться на 20-30%, а у приватників - як мінімум удвічі.
Харчування - на 20-50%
За прогнозами рестораторів, ціни в барах і кафе виростуть незначно. Більше на десерти та напої, менше - на м'ясні страви.
Міняю євро
Що можна орендувати за 10 000 гривень
Cуперлюкс (170 кв. м) в знаменитому готелі Burj Al Arab в Дубаї - 9822 грн. за добу
П'ятизіркові бунгало на пляжі в розпал сезону на Мальдівах - 9940 грн. за добу
Номер в чотиризірковому готелі Les Sherpas в центрі одного з найкращих гірськолижних курортів світу - французького Куршевелю - 9886 грн. за дві доби
Сучасну яхту Bavaria 30 місткістю 8 осіб у Києві - 8200 грн. за три дні
Автодім Eura Mobil Terrestra A690HB на шість спальних місць для подорожі по Європі - 9840 грн. за сім діб.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас