РФ у 2011 році зекономила на держзакупівлях 318 млрд рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ у 2011 році зекономила на держзакупівлях 318 млрд рублів

Казна та Політика
182
Всього за шість років дії закону про держзакупівлі економія склала 1,5 трлн рублів.
Росія у 2011 році заощадила 318 млрд рублів завдяки закону про держзакупівлі, повідомляє Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ.
За даними відомства, всього за шість років дії закону "Про розміщення замовлень на постачання товарів, виконання робіт і надання послуг для державних і муніципальних потреб" економія склала майже 1,5 трлн рублів. У 2010 році завдяки закону вдалося заощадити 323 млрд рублів.
Начальник управління ФАС з контролю за розміщенням держзамовлення Михайло Євраєв підкреслив, що економити бюджетні кошти стало легше в квітні 2011 року, коли замовників зобов'язали обґрунтовувати початкові ціни контракту. "Тепер це означає, що на єдиному порталі закупівель ми не побачимо цін, які беруться зі стелі", - сказав він. Крім того, за його словами, з січня минулого року у замовників з'явилася можливість порівнювати через загальноросійський портал ціни на товари і послуги у всіх регіонах РФ. Євраєв додав, що зекономлені кошти можуть піти на придбання або будівництво соціально важливих об'єктів.
У ФАС відзначають, що зараз в законодавстві про держзакупівлі закладені норми, які фактично зводять до мінімуму можливості з недобросовісного виконання контрактів і виключають ситуації розкрадання держкоштів. "Це фінансове забезпечення за контрактами у вигляді банківської гарантії, поручительства крупної юридичної особи або коштів", - уточнюється в повідомленні. Дотримання замовниками цих норм не дозволяє приходити на аукціони компаніям-"одноденкам", надійно захищає бюджетні кошти і якість виконання контрактів, уточнюють у відомстві.
Тим часом у даного законопроекту є безліч критиків, які вважають, що він не дозволяє здійснювати довгострокове планування державних закупівель і створює проблеми при замовленні НДДКР, а також високотехнологічної продукції.
У зв'язку з цим у минулому році Мінекономрозвитку був розроблений проект закону "Про Федеральну контрактну систему" (ФКС), покликаний замінити чинний закон 2005 року "Про держзакупівлі". У документі пропонувалося створити при російських відомствах спеціальні служби закупівель: контрактні служби, які будуть готувати документацію, розміщувати її і відповідати за реалізацію замовлень. МЕР також запропонувало викладати у відкритий доступ в Мережі плани-графіки держзакупівель для громадського контролю системи закупівель.
Даний документ зіткнувся з різкою критикою ФАС і громадськості, особливо в блогосфері. ФАС вважає, що ФКС не вводить нічого нового, руйнує систему, яка щорічно економить державі по 200-300 млрд рублів.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас