Засновник Facebook може заплатити податки на суму близько 1,5 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засновник Facebook може заплатити податки на суму близько 1,5 млрд дол

Казна та Політика
499
Гендиректор Facebook Марк Цукерберг за рік може заплатити податки на суму понад 1,5 мільярда доларів у разі реалізації великого опціону на купівлю акцій компанії, пише The Financial Times з посиланням на експерта з оподаткування Джона Баркала (John Barcal) з Університету Південної Кароліни.
Раніше Facebook подав заявку на первинне публічне розміщення своїх акцій на біржі (IPO), маючи намір залучити близько 5 мільярдів доларів. При цьому сума залучення може збільшитися в процесі підготовки до IPO, а підсумкова оцінка вартості соцмережі може досягти 80-100 мільярдів доларів.
Цукерберг має намір реалізувати до IPO опціон на купівлю 120 мільйонів акцій за пільговою ціною 0,06 долара, наданий йому ще в 2005 році. У той же час, поки не відомо, яку кількість акцій з цього опціону він планує придбати.
Прибуток від реалізованого опціону на придбання акцій - співвідношення вартості їх купівлі за пільговою і ринковою цінами - прирівнюється до частини компенсаційного пакета, разом із зарплатою та бонусами, тому в США з нього стягується федеральний прибутковий податок у розмірі 35%.
Податок на цей прибуток буде залежати від оцінки вартості компанії під час IPO. Якщо Facebook буде оцінено в суму 80-100 мільярдів доларів, прибуток Цукерберга від реалізації всього опціону може скласти 5-6 мільярдів доларів, а податок - близько 1,5-2 мільярдів доларів, пише The Wall Street Journal.
В оцінці податкових зобов'язань на реалізацію опціону на 1,5 мільярда доларів FT виходить з більш скромної оціночної вартості соцмережі. У будь-якому випадку, фінансові видання наводять ці цифри з розрахунку реалізації Цукербергом всього опціону на 120 мільйонів акцій.
Крім федерального податку, Цукербергу доведеться заплатити додатковий податок штату Каліфорнія в розмірі 10,3%, проте, швидше за все, за даними агентства Bloomberg, цей податок увійде в суму федеральних відрахувань.
Річні податкові зобов'язання на 1,5-2 мільярда доларів зроблять Цукерберга одним з найбільших індивідуальних платників податків в США в 2012 або 2013 році, пише WSJ.
Як повідомлялося раніше, чистий прибуток найбільшої в світі соціальної мережі Facebook в 2011 році склав 1 мільярд доларів, що на 65% перевищує показник 2010 року, свідчить заявка компанії на первинне публічне розміщення акцій на біржі (IPO), подана до Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) в середу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас