Держава подарувала Фірташу два стратегічні гірничорудні комбінати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава подарувала Фірташу два стратегічні гірничорудні комбінати

Енергетика
4300
Кабмін ухвалив погодитися з пропозиціями ФДМ і Мінпромполітики про досягнення з Дмитром Фірташем мирових угод щодо Іршанського гірничо-збагачувального і Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів. Державі такий крок обійдеться в 10 млрд дол.
Мирова угода з Дмитром Фірташем, яка стосується практично добровільної відмови держави від законних претензій на повернення під держконтроль двох стратегічних гірничорудних комбінатів - Вільногірського гірничо-металургійного (Дніпропетровська область) і Іршанського гірничо-збагачувального (Житомирська область), може обійтися державі в 10 млрд дол.
В кінці 2004-го "Кримський титан", контрольований Фірташем, орендував на п'ять років Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК, на той час - державні підприємства. Орендар перерахував до скарбниці всього 67 млн. грн. - на поповнення оборотних коштів. А от за обладнання не заплатив ні копійки, хоча брав зобов'язання щороку вносити орендну плату в розмірі 21 млн. грн. Але вже навесні 2005 року Генеральна прокуратура оскаржила законність передачі Іршанського і Вільногірського комбінатів в оренду. Здавалося б, держава мала отримати контроль над згаданими підприємствами.
На жаль, з 2010-го ситуація тільки погіршилася і виглядає наступним чином. Протягом останніх трьох років після закінчення п'ятирічної оренди за мізерну ціну Вільногірського та Іршанського надприбуткових комбінатів (згідно з експертними оцінками, річний прибуток від їх експлуатації складає 400 - 500 млн. дол) приватне АТ "Кримський титан", в якому частка держави перевищує 50%, експлуатує ці підприємства. І за відсутності належного реагування ФДМУ, СБУ, Генпрокуратури взагалі не платить за оренду, прикриваючись штучно організованими судовими розбірками. Тобто держава не може повернути ГЗК в держвласність з безкоштовного володіння структурою, в статутному капіталі якої державі належить контрольний пакет акцій.
5 грудня 2011 р. Кабмін опублікував розпорядження № 1323-р, яким ухвалив "погодитися з пропозиціями ФДМ і Мінпромполітики про досягнення між приватним АТ "Кримський титан" і ФДМ щодо справ № 30/186 та № 30/187 мирових угод у редакції, запропонованій ФДМ, для врегулювання деяких питань оренди Іршанського гірничо-збагачувального та Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів".
Фонд держмайна, судячи з тексту мирової угоди, наявного в розпорядженні ZN.UA, беззастережно погодився з версією орендарів - ПрАТ "Кримський титан".
ПрАТ "Кримський титан" повинно сплатити майже 32,508 млн. грн., що накопичилися згідно з договором оренди № 586 станом на 31 липня 2011 року. (Зауважимо, дія договору закінчилася в 2009-му.) Але виплатити ці кошти протягом двох наступних років після підписання мирової угоди рівними частинами. І далі платити мізерну орендну плату щомісяця.
ФДМ, згідно з текстом мирової угоди, "пробачає" "Кримському титану" пені в сумі 3,797 млн. грн. (Хоча судом прийнято рішення про їх сплату). І продовжує договір оренди на період з 6 вересня 2009 до 5 вересня 2014 року.
Крім того, сторони мирової угоди домовилися провести незалежну оцінку цілісних майнових комплексів Іршанського і Вільногірського комбінатів, що, ймовірно, свідчить про плани щодо приватизації зазначених підприємств.
В тексті мирової також сказано, що "сторони не будуть мати жодних претензій одна до одної в подальшому, окрім як до належного виконання даної мирової угоди".
Іншими словами, у держави фактично відібрали два найбільші ГЗК, взагалі нічого не заплативши. Цілком реально, що ціна кожного з комбінатів при продажу їх на відкритих аукціонних торгах досягне 5 млрд. дол.
В інтересах бюджету України доцільно також продати на відкритих торгах за реальні "живі" гроші частку держави в статутному капіталі ЗАТ "Кримський титан". І, крім того, продати на аукціонах акції "Сумихімпрому" і Запорізького титаномагнієвого комбінату. У цьому випадку бюджет України може отримати до 10 млрд. дол.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас