Рескомзем: Росія не узгодила документи на 13 земділянок під ЧФ РФ у Криму площею 14,2 тис. га — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рескомзем: Росія не узгодила документи на 13 земділянок під ЧФ РФ у Криму площею 14,2 тис. га

148
Російською стороною не узгоджено документи на 13 земельних ділянок під Чорноморський Флот (ЧФ) площею 14,187 тис. га. Таким чином, Москва не схвалила інвентаризацію переважної частини території, що зайнята ЧФ в Криму (загальна площа - 14,7 тис. га). Про це повідомляє видання "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на Республіканський комітет земельних ресурсів Автономної Республіки Крим.
Найбільша ділянка, повідомляє видання, це полігон "Опук" в Ленінському районі, що займає більше 13 тис. га, де з'явилися треті землекористувачі. По-перше, на полігон накладається 880 га заповідника, створеного указом Президента Кучми в 1998 р. (тобто на наступний після підписання угод рік). По-друге, неоформлені договорами оренди землі під об'єктами ЧФ, відповідно, не мали закріплених кордонів, а тому органи місцевого самоврядування цілком законно і раціонально ними розпорядилися, передавши в довгострокову оренду фермерам. І по-третє, з тієї ж причини відсутності оформлених прав оренди в містах ділянки були віддані під забудову - за допомогою російських військових, які відмовлялися від користування, або судових схем і т.д.
Видання повідомляє, що в переговорах з російською стороною неузгодженими залишаються кілька спірних переліків ділянок, і претензії є в обох сторін. Це 18 земельних ділянок, які використовуються російськими військовими, однак у додатках № 2 і № 3 Угоди про параметри поділу ЧФ вони не значаться, тобто не передавалися в користування. Це в основному ділянки, на яких знаходяться такі ж спірні об'єкти - маяки та РНС, і їхня площа - 23,3 га. Другий перелік - це 22 ділянки із земель ЧФ, в межах яких виявлені сторонні землекористувачі. Причому не тільки приватні особи, яким місцеві ради виділили землю під забудову, садове товариство або фермерське господарство, а й держоргани і відомства. Приміром, Феодосійський військкомат.
Також видання повідомляє, що загальна площа земель Міністерства оборони України в Криму - 37,8 тис. га. При цьому держакти на право користування ними оформлені тільки на 67% площі. За даними перевірок Рескомзему, 408,7 га використовуються не за цільовим призначенням, а 16,7 тис. - нераціонально.
"Тільки в Сімферополі та прилеглому районі виявлено 1,6 тис. га, які військовими не використовуються, вони просто пустують. При цьому у Сімферополя величезні проблеми з наданням ділянок і для репатріантів, які добровільно звільняють самозахоплення, і іншим громадянам для будівництва житла, і просто - для розвитку міста", - розповів голова Рескомзему Криму Олександр Чабанов.
Нагадаємо, що постановою № 1172 від 16 листопада 2011 року Кабмін рекомендував органам місцевого самоврядування АРК встановити Чорноморському флоту Російської Федерації на 2013 рік мінімальну на сьогоднішній день орендну плату за користування земельними ділянками на території країни в розмірі 3% від їх нормативно-грошової оцінки. Крім того, український уряд пропонує з 2014 року підвищити ставку оренди до 4%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас