Війна тарифів: Уряд проти місцевої влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна тарифів: Уряд проти місцевої влади

Енергетика
603
Політологи кажуть, що прем'єр б'ється за збереження тарифів, а місцеве чиновництво робить все навпаки.
Останнім часом основною проблемою для країни є ціни на російський газ і небувалі морози. Зростає споживання палива на ТЕЦ, проте уряд прийняв рішення не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги. Це призвело до того, що країна вже більше року не може відновити співпрацю з МВФ. У фонді вимагають підвищити ціни на газ для населення, проте влада відмовляється робити це. При цьому на місцевому рівні розпорядження уряду просто саботуються.
З оглядкою на осінь
Тертя між місцевою владою і Кабінетом міністрів загострилися після того, як в Сумській, Херсонській, Донецькій, Черкаській та інших областях були різко підвищені тарифи на комунальні послуги. В підсумку прем'єр-міністр Микола Азаров змусив міськради і мерів міст повернути ціни на колишній рівень. Глава Кабміну пообіцяв, що без схвалення уряду ні на копійку тарифи зростати не будуть.
- На засідання Кабміну ми запросили керівників регіонів і мерів міст, де необґрунтовано підвищили тарифи. І ми будемо розбиратися детально по кожному окремому випадку. Я дав доручення Анатолію Близнюку детально з'ясувати ситуацію в кожному регіоні, оцінити роботу або бездіяльність кожного голови регіональної адміністрації, - заявив Азаров. - Хочу всіх запевнити, що жодних підстав для підвищення комунальних тарифів немає! Всі необґрунтовані рішення повинні бути негайно скасовані, а до їх "авторів" ми будемо застосовувати жорсткі заходи.
Придушити саботаж на місцях
Відомий політолог, радник президента Віктора Януковича Дмитро Видрін у своєму недавньому інтерв'ю піддав критиці діяльність місцевої влади і заявив, що невиконання рішень уряду свідчить про наявність корупційних схем в регіонах.
- Я неодноразово писав про місцевих "кровососів" - корупційні зв'язки містечкової плутократії, - заявив політолог. - Зараз уряд бореться за те, щоб комунальні тарифи для населення не підвищувалися. Прем'єр буквально б'ється за збереження тарифів, віддає розпорядження по регіонах, намагається звільнити навіть трьох губернаторів, а у відповідь місцеве чиновництво розвертається і робить все з точністю до навпаки! Зокрема, на вимогу прем'єра кинути всі резерви на соціалку та забезпечити максимальну лояльність дрібному бізнесу - на місцях виникають нові побори!
На думку політолога, уряду доведеться застосовувати жорсткі заходи відносно саботажників.
- Домовлятися з цими "п'явками", на мій погляд, марно, - каже Дмитро Видрін. - Їх треба просто прибивати. Якщо центральна влада тут нам союзник, то треба "прибивати" їх разом.
На думку політолога, для ліквідації корупції на місцях необхідно об'єднати зусилля центральної влади з громадськими організаціями та профспілками.
Скаржтеся через Інтернет
Дуже багато місцевих проблем просто не доходять до Києва. Тому громадянам радять звертатися до прем'єра безпосередньо за допомогою Інтернету. Завдяки активності громадян у Кабміну вже виникли питання до місцевої влади щодо її ефективності.
- Якщо енергозабезпечення окремого будинку вирішується тільки після втручання на рівні секретаріату Кабміну за дорученням прем'єра, це викликає надзвичайно серйозні питання до якості місцевої влади, - заявив прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко. За його словами, тільки на сторінку Facebook Миколи Азарова надійшло близько 2000 звернень громадян, що стосуються випадків необґрунтованого підвищення тарифів або неякісних послуг в морози.
Сергій Тищенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас