Єврокомісія підтверджує скорочення поставок російського газу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія підтверджує скорочення поставок російського газу в Європу

Енергетика
312
Представник Єврокомісії Марлене Хольцнер офіційно підтвердила на брифінгу в Брюсселі в п'ятницю, що Росія скоротила поставки газу в Європу.
Газ, за її словами, недоотримали Польща, Австрія, Угорщина, Болгарія, Румунія, Греція, Італія.
За даними на четвер, Австрія недоотримала 30% газу, Італія - 24%, Польща - 8%.
За твердженням Хольцнер, російська сторона не надала достатньої інформації, що пояснює цю кризу. Єврокомісія підтримує контакт з російським представництвом у Брюсселі.
Все, що поки відомо з російського боку, це те, що в Росії цього року дуже холодна зима, і їй самій потрібно газу більше, ніж зазвичай, повідомила представник Єврокомісії.
Разом з тим вона зазначила, що в Євросоюзі це поки не розглядається як надзвичайна ситуація. Всі країни ЄС можуть купити газ у інших держав-членів Євросоюзу або скористатися газом, накопиченим у сховищах.
"Можу також повідомити, що заходи, які ми зробили після газової кризи 2009 року, працюють дуже добре", - сказала Хольцнер.
Вона навела приклад Польщі, яка купує газ у Німеччини. Але оскільки немає газопроводу, здатного забезпечити країну достатньою кількістю газу в межах Євросоюзу, поляки відбирають частину транзитного російського газу, призначеного для Німеччини, і оплачують його як газ, поставлений німцями.
Це, за словами Хольцнер, передбачено "другим енергетичним пакетом".
Крім того, внутрішня інфраструктура ЄС - газопроводи, що пов'язують держави-члени, - постачає газ із Західної Європи до Східної. Є нові потужності сховищ (в Словаччині і Чехії), посилені при фінансуванні Єврокомісії компресорні потужності газорозподільної станції Баумгартен в Австрії.
Діє також введений після 2009 року регламент, який зобов'язує кожну державу-член ЄС мати запас газу не менш ніж на 30 днів.
Як пояснила Хольцнер, на даний момент немає причин запускати кризовий механізм, бо для нього необхідні дві умови: значне збільшення споживання і відмова ринкових механізмів, тобто, коли підприємства більше не в змозі забезпечити поставки. Кризовий механізм працює за триступеневою процедурою, починаючи з підприємства, і тільки на третьому етапі підключається Євросоюз.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас