Хорошковський поманив облігацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський поманив облігацією

Казна та Політика
859
Як повідомив "ЭИ" один з учасників зустрічі в Мінфіні, яку проводив новий міністр Валерій Хорошковський, основною темою для обговорення були боргові інструменти Мінфіну: обговорюваний багато років вихід Держказначейства на міжбанківський ринок, підвищення привабливості держпаперів для банків та іноземних інвесторів, а також випуск нового інструменту у вигляді валютних облігацій уряду для населення.
"Перші два пункти ми обговорили досить швидко, бо вимоги банків до ОВДП залишаються здебільшого незмінними протягом тривалого часу - адекватні ставки за позиками і автоматичне рефінансування ОВДП за такої потреби в банків", - говорить банкір, який побажав залишитися неназваним. За його словами, значно більшу увагу було приділено валютним облігаціям (ВОВДП), які уряд і Нацбанк збираються випустити на ринок вже найближчим часом.
Нагадаємо, ідея залучити у населення валюту вже обговорювалася в другій половині 2001 р. - тоді Нацбанк планував випуск спеціальних сертифікатів для населення, прив'язаних до вартості золота. Проте в процесі переговорів з МВФ від цієї ідеї було вирішено відмовитися на користь більш класичного інструменту - облігацій внутрішньої держпозики.
"Цілком підтримую ідею випустити такі облігації для населення, бо це дозволить залучити в бюджет ресурси, необхідні на покриття його дефіциту, і одночасно підживити резерви Нацбанку (виручену від продажу фізосіб валюту Мінфін може продавати тільки НБУ)", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Водночас під час наради щодо інструменту звучали і критичні зауваження. Так, за свідченнями учасників зустрічі, деякі банкіри, кажучи про доцільність випуску таких паперів, звертали увагу на той факт, що валютні ОВДП будуть збільшувати привабливість долара для населення. Оскільки будуть створені умови для прибуткового вкладення іноземної валюти, депозитні ставки по якій зараз йдуть вниз.
"У свою чергу, з боку Мінфіну був висловлений такий аргумент, що в поточний момент набагато важливіше залучити валюту з-під матраців населення в економіку - у тому числі для обслуговування зовнішніх боргів уряду", - сказав один з банкірів. Мовляв, якщо зараз для Мінфіну на зовнішніх ринках ставка запозичень становить більше 10% річних, то платити на внутрішньому ринку за валюту на ті ж терміни близько 4-5% річних теж вигідно.
Поки параметри випуску валютних облігацій невідомі, банкіри з мінфінівцями обговорювали необхідні механізми, які б дозволили перетворити ВОВДП на інструмент, вигідний банкам. Ключові прохання - забезпечити можливість використання облігацій як заставу при операціях репо з Нацбанком, а також дозволити облік облігацій в обов'язкових резервах. При цьому банкіри просили дати їм можливість і приймати їх в заставу при кредитуванні, а також викуповувати ці облігації у населення (у разі неповернення кредиту). "Якщо така можливість буде, інструмент отримає велику привабливість для населення - облігації можна буде легко перетворити на гроші за прийнятною вартістю", - говорить голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк.
На думку банкірів, щоб облігації були цікаві громадянам, вони повинні конкурувати за рівнем прибутковості з валютними депозитами - тобто приносити вкладникам близько 4-5% річних (середня ставка за валютними депозитами зараз близько 5,5%). Більш низька ставка пояснюється 100%-вою гарантією, яка існує за всіма зобов'язаннями держбюджету, в той час як банки такої гарантії не мають (крім Ощадбанку).
Голова правління Правекс-Банку Сергій Наумов вважає, що для появи інтересу до ВОВДП необхідно, щоб ставки за ними були трохи вищими, ніж середня прибутковість депозитів у надійному банку. "Якщо банки отримають можливість купувати такі папери (наприклад, на вторинному ринку у населення), то будуть вкладати в них валюту, якої у них зараз надлишок для отримання прибутковості. Це призведе до створення ліквідного ринку для ВОВДП", - говорить банкір. У цьому випадку банки стають операторами ринку і визначають ціну таких паперів на вторинному ринку. Відповідно, вони беруть їх на баланс з можливістю подальшого їх рефінансування в НБУ, що знову ж робить привабливим для банків цей інструмент і більш ліквідним ринок з постійним попитом на папери.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас