Бойко: Європа отримує менше газу через Україну через зниження постачань "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Європа отримує менше газу через Україну через зниження постачань "Газпромом"

Енергетика
597
Низка європейських країн отримує менше заявленого природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) через зниження поставок російським "Газпромом", повідомив журналістам міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в Києві в п'ятницю.
"Основна проблема в тому, що є істотне похолодання в Росії й істотно знизився захід у країну (Україну) газу. При технічній угоді 490 млн куб. м на добу у нас сьогодні поставки йдуть на рівні 415 млн куб. м на добу", - сказав міністр.
У зв'язку з цим міністр підкреслив, що Україна чітко виконує транзитні зобов'язання за укладеними раніше контрактами.
"Ми відбираємо газ в суворій відповідності до контракту, але через те, що він не доходить з Росії, природно, не доходить і в Європу", - пояснив Бойко.
Як повідомлялося, Італія, Австрія, Словаччина, Польща повідомили в четвер про зниження поставок газу з Росії. "Газпром" запевняє, що робить все можливе для забезпечення постачань за всіма напрямками.
Гендиректор "Газпром експорту" Олександр Медведєв висловив подив з приводу повідомлень про те, що нібито відбуваються значні скорочення поставок російського природного газу до Європи.
"В умовах суворої зими в Росії і Європі наша компанія максимально наростила поставки газу не тільки в європейські країни, а й до країн СНД - зокрема, в Білорусь і Україну, і одночасно збільшила підйом "блакитного палива" з підземних сховищ. Наприклад, в європейських підземних сховищах відбір нашого газу протягом останнього тижня збільшено майже в чотири рази", - наводить слова російського газовика компанія.
За словами Медведєва, в переведенні на річні обсяги рівень поставок сьогодні рівнозначний 180 млрд куб. м, тоді як в 2011 році в Європу було експортовано 150 млрд куб. м газу.
"Крім того, сидячи на транзитних трубах, Україна відбирає зараз газ на рівні річного обсягу 60 млрд куб. м, що значно більше від контрактних обсягів", - сказав глава "Газпром експорту".
Виходячи зі слів Медведєва, можна зробити висновок, що відбір Україною імпортного газу може становити зараз близько 160 млн куб. м на добу. За останньою доступною статистикою ЦДУ ПЕК, у вівторок, 31 січня, Україна вибрала 118,7 млн куб. м російського газу. У контракті з Україною відсутня верхня планка добових контрактних кількостей.
У свою чергу, "Нафтогаз України" заявляє, що "обсяги транзиту природного газу через територію країни і відбору імпортованого природного газу знаходяться на рівні, визначеному контрактом з ВАТ "Газпром".
"Збільшення споживання природного газу в Україні, пов'язане зі значними морозами, компенсується виключно за рахунок відбору газу з українських підземних газосховищ", - підкреслюють в управління зі зв'язків з громадськістю НАК.
Перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв під час засідання уряду 1 лютого озвучив дані: імпортні надходження російського газу в Україну становлять 128 млн куб. м на добу.
За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, за три доби аномальних морозів Україна спожила 1 млрд куб. м газу. "Одного газу ми за три доби спалили мільярд кубів. Дуже важко зараз країні", - сказав він журналістам у Києві в п'ятницю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас