Вивозити цінні папери з України можна буде тільки з дозволу НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вивозити цінні папери з України можна буде тільки з дозволу НБУ

Фондовий ринок
327
Національний банк України (НБУ) затвердив положення про переміщення цінних паперів через митний кордон України, передбачивши ліцензування переміщення (ввезення, вивезення, пересилання) резидентами і нерезидентами цінних паперів в документарній формі.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 22 грудня 2011 р. № 469, яка набуде чинності з 10 березня 2012 року.
Згідно з документом, фізичні та юридичні особи мають право вивозити (пересилати) за межі України такі цінні папери на умовах письмового декларування та за наявності відповідної індивідуальної ліцензії НБУ.
При цьому ввезення (пересилання) в Україну таких цінних паперів, виражених в іноземній валюті, можливе за умови письмового декларування, а цінних паперів, виражених у гривнях, на умовах письмового декларування та за наявності відповідної індивідуальної ліцензії НБУ.
Нацбанк також передбачив, що юридичним особам дозволяється переміщати цінні папери через митний кордон України лише через уповноважених представників.
Порядком видачі ліцензій на переміщення цінних паперів передбачається направлення у НБУ, зокрема, копій цінних паперів, що плануються для переміщення через митний кордон та нотаріально завірених копій документів, що підтверджують придбання заявником прав власності на цінні папери.
Нацбанк приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі не пізніше 20 робочих днів з дати надходження повного пакета документів.
Разом з тим, НБУ залишає за собою право запитувати та отримувати від заявника додаткові документи або їх копії, необхідні для з'ясування обставин щодо операцій з переміщення цінних паперів через митний кордон.
Нацбанк також має право прийняти рішення про відмову у видачі ліцензії, зокрема, у разі отримання від спеціальних державних органів з боротьби з організованою злочинністю негативних висновків, що містять інформацію про те, що ліцензія може бути використана для легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму або реалізації інших злочинних цілей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас