Україна проводить консультації з Іраном для збереження агропоставок - міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна проводить консультації з Іраном для збереження агропоставок - міністр

Аграрний ринок
205
Україна в умовах введених ЄС і США санкцій відносно Ірану проводить консультації з цією країною для збереження цього ринку поставок української аграрної продукції, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.
"З Іраном йде узгодження по тих пунктах, які виникли. Сьогодні зернотрейдери проводять консультації, але для нас важливо не втратити цей ринок та інші теж", - сказав він журналістам в Полтаві в четвер, не уточнивши інших деталей.
Раніше ЗМІ повідомляли про проблеми з поставками зерна і металів до Ірану компаніями з України та Росії у зв'язку з труднощами, що виникли в розрахунках у доларах і євро. У той же час в Нацбанку України агентству "Інтерфакс-Україна" не стали коментувати ситуацію.
Згідно з даними Державної служби статистики, за 11 місяців 2011 року експорт товарів з України до Ірану виріс на 13.5% - до $1,043 млрд, тоді як імпорт скоротився на 8,9% - до $42 млн.
При цьому основними статтями українського експорту є постачання коксу та напівкоксу (основний експортер "Донецьксталь") - $335,3 млн, чорні метали - $182,5 млн, зерно - $219,8 млн, насіння і плоди олійних культур - $87, 6 млн, тваринні і рослинні жири та олії - $34,8 млн, котли, машини, реактори - $124 млн.
При цьому якщо поставки чорних металів у минулому році скоротилися в 2,2 рази, котлів і машин - в 1,5 рази, то поставки зерна виросли в 5,2 рази, коксу - на 86%, а насіння олійних до Ірану в 2010 році практично не поставлялося.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас