Страшна банківська таємниця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страшна банківська таємниця

Валюта
6314
20 січня представники Світового банку порекомендували Україні провести стрес-тест банківської системи. Однак НБУ вирішив відмовитися від перевірки своїх підопічних.
"Якщо ми побачимо другу хвилю кризи, наслідки будуть значними і криза не пощадить жодну економіку... Ми рекомендуємо провести стрес-тест банківського сектора, оскільки банки в країнах, що розвиваються, мають серйозні проблеми. І я знаю, що в Україні це вже серйозне питання", - пояснив свою позицію менеджер Світового банку з дослідження глобальної макроекономіки Ендрю Бернс.
Однак НБУ вирішив відмовитися від перевірки своїх підопічних. "За останні шість місяців ні в одному банку не було призначено тимчасової адміністрації. Загалом сьогодні банківська система працює стабільно і збалансовано і не потребує проведення додаткового стрес-тестування. Ми вважаємо, що це хороше підґрунтя для поліпшення інвестиційного клімату в державі", - повідомив перший заступник глави НБУ Юрій Колобов.
З одного боку, побоювання Світового банку цілком виправдані. У грудні 2011-го, наприклад, Європейське відомство банківського нагляду (ЕВА) провело стрес-тести європейських банків. Третина фінустанов (31 з 91) тестування провалили. У січні 2012-го міжнародні рейтингові агентства вже знизили рейтинги декількох європейських банків. Боргова криза в єврозоні, що набирає обертів, змінила плани міжнародних фінансових груп: зараз вони або виводять активи з "периферійних" регіонів, або зводять до мінімуму активність своїх "дочок".
Але з іншого боку, правий і представник регулятора: попередні підсумки 2011 року в цілому по банківській системі досить оптимістичні. Торік, наприклад, активи банківської системи зросли на 11%, обсяг виданих кредитів - на 9%, регулятивний капітал - на 11%, депозити населення - на 13%.
Правда, активне зростання банківської системи припало на перше півріччя 2011-го. Уже на початку осені фінустанови масово згортали кредитні програми і зменшували ліміти за кредитними лініями. Вперше з 2008 року банкіри згадали, що таке відтік депозитів населення: щоб компенсувати втрати, їм доводилося заманювати вкладників високими відсотковими ставками. Більше того, в неофіційних бесідах банкіри зізнаються, що восени минулого року були і затримки платежів: не всі банки вчасно і в повному обсязі могли виконувати свої зобов'язання. А це вже ніяк не назвеш ознаками міцного здоров'я банківської системи.
Українські банки тільки почали підбивати підсумки 2011-го, але деякі висновки можна зробити вже зараз. Надприбутків від виданих кредитів немає. "Кредитування відновлюється вкрай повільно, а конкуренція в банківському секторі зростає", - пояснює начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банк Україна Олександр Печеріцин. Останнім часом фінустановам доводилося залучати досить дорогі ресурси (ставки за депозитами досягали 25% річних), а ось охочих брати кредити під 25-30% річних немає. Та й якісних позичальників, яким банки могли б видати позику, - одиниці. Тому в 2012-му кредитний портфель в цілому по банківській системі якщо і зросте, то неістотно. За прогнозами голови правління Банку Форум Вадима Березовика, обсяги корпоративного кредитування в найближчі два-три роки будуть зростати в середньому на 7%. І то за умови, що в Україні не трапиться значних економічних потрясінь.
Щоби втриматися на плаву і не порушити нормативи, в 2012-му банки зведуть до мінімуму кредитну активність, продовжать оптимізувати філіальну мережу і зосередяться на так званій поточній діяльності. Основним джерелом доходу стануть клієнти: якщо кредитування не почне приносити прибуток, то банкам доведеться і далі підвищувати тарифи за обслуговування. Вже з початку року кілька фінустанов підвищили комісію за переведення в готівку коштів майже вдвічі.
При цьому жоден банк, швидше за все, не покине український ринок. Європейські фінансові групи, можливо, і хотіли б піти з України, але зробити це у них навряд чи вийде - покупців, готових заплатити суму, яку хотів би отримати продавець, немає. Великі ж російські банки ще в 2011-му почали активну експансію на український ринок, і в 2012 році вони продовжать розширювати тут свою присутність.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас