Дефіцит платіжного балансу впав майже до нуля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит платіжного балансу впав майже до нуля

Казна та Політика
1524
Зменшення відтоку валюти з банків і приплив іноземних інвестицій дозволили в грудні знизити дефіцит платіжного балансу майже в 10 разів - до $91 млн. Незважаючи на таку позитивну динаміку, експерти не очікують подальшого поліпшення ситуації. За підсумками року з країни піде приблизно $7-10 млрд - зокрема, на оплату дорогого газу. Це знову зробить актуальним відновлення співпраці з МВФ.
Наприкінці минулого року ситуація на валютному ринку стабілізувалася. Учора в Національному банку повідомили про зниження дефіциту платіжного балансу в грудні до $91 млн, тоді як місяцем раніше він був в 9,5 разів більшим - $870 млн. Поліпшення відбулося завдяки різкому прискоренню припливу в країну прямих іноземних інвестицій - з $148 млн до $842 млн. Такий обсяг не може бути пояснений приватизацією, оскільки в грудні Фонд держмайна отримав лише 450,5 млн грн від продажу 25% акцій "Київенерго", при тому що покупцем виступила українська компанія ДТЕК. У НБУ пообіцяли прокоментувати це питання тільки в понеділок. "Можливою причиною такого припливу інвестицій може бути збільшення статутного капіталу банків. Принаймні, за підсумками III кварталу в НБУ заявляли, що більше 40 банків не відповідали критеріям мінімального регулятивного капіталу, а зараз повідомили, що таких установ тільки чотири", - міркує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Залежно від підсумків переговорів про зниження ціни та обсягів закупівлі газу дефіцит платіжного балансу зросте від $7 до $10 млрд
Разом з тим знизився відтік валюти з фінансового сектора. Якщо в листопаді з банків було вилучено $1,52 млрд, то в грудні на третину менше - $1,09 млрд. "Попит на валюту впав завдяки стабілізації очікувань з боку населення. Однак навряд чи варто очікувати подальшого зниження. Найімовірніше обсяг відтоку валюти з банків залишиться колишнім", - прогнозує аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. Знизився в грудні і дефіцит поточного рахунку - на 19,6%, до $1,16 млрд. У першу чергу, це пояснюється зниженням виплат за доходами (з $574 млн до $400 млн), тоді як сальдо операцій з товарами і послугами залишилося на рівні $1,1 млрд.
Валюта йшла з країни і за борговими зобов'язаннями банків (-$1,26 млрд). "На тлі погіршення ситуації в материнських банках можливості українських установ залучати зовнішнє фінансування вкрай обмежені - ми будемо спостерігати негативну динаміку по кредитах фінансового сектора мінімум протягом I кварталу", - відзначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печеріцин. Борги погашала і держава - на суму $548 млн. Позитивне сальдо боргових операцій показали лише підприємства, що залучили $2,55 млрд, повернувши при цьому вдвічі менше - $1,26 млрд.
Незважаючи на припинення відтоку валюти з країни в грудні, за підсумками 2011 року дефіцит платіжного балансу досяг $2,44 млрд і був повністю профінансований за рахунок резервів НБУ. За оцінками Печеріцина, в поточному році дефіцит зросте до $8,6 млрд. "Однак динаміка змін буде протилежна торішній, - очікує він. - Якщо 2011 рік почався з високого профіциту платіжного балансу, який потім став погіршуватися, то на початку 2012 року варто очікувати високі темпи дефіциту, які будуть поліпшуватися разом зі стабілізацією світової економіки". За оцінкою Анастасії Головач, залежно від підсумків переговорів про зниження ціни та обсягів закупівлі газу дефіцит платіжного балансу зросте від $7 млрд до $10 млрд.
Враховуючи, що на початок року обсяг міжнародних резервів НБУ становив $31,8 млрд, прогнозований дефіцит платіжного балансу знизить його до кінця року на третину. Але експерти не готові визнати наявність загрози стабільності гривні. "Нинішнього рівня резервів достатньо для того, щоб покрити навіть такий розрив поточного рахунку. Тим більше, що після парламентських виборів уряд зможе провести корекцію тарифів на газ, що розблокує співпрацю з МВФ. Отримавши новий транш МВФ, Нацбанк зможе спокійно відпустити курс наприкінці року - ослаблення гривні якщо і відбудеться, то буде невеликим".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас