Світовий ринок акцій несподівано почав рік найкращим ривком за 18 років, випередивши сировину та облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий ринок акцій несподівано почав рік найкращим ривком за 18 років, випередивши сировину та облігації

Фондовий ринок
615
Світовий ринок акцій у січні 2012 року забезпечив інвесторам найкращий дохід на вкладений капітал з 1994 року, перевершивши аналогічні показники ринків сировини і облігацій, повідомило агентство Bloomberg.
Підйом на фондовому ринку підтримували ознаки відновлення економічного зростання в США і сигнали про роботу над подоланням боргової кризи в Європі. Дані про ослаблення інфляції в Китаї і поліпшення ділової довіри в Німеччині також позитивно позначилися на настроях інвесторів.
За даними Bloomberg, зведений фондовий індекс світу, MSCI All-Country World, з урахуванням реінвестування дивідендів підскочив у січні на 5,8%, при цьому зростання котирувань у банківській і гірничодобувній галузях перевищило 9,3%. У 1994 році MSCI All-Country World додав 6,5% за перший місяць.
Сировинний індикатор Standard & Poor's GSCI минулого місяця виріс на 2,2%, що стало найкращим результатом з жовтня минулого року. Світовий ринок облігацій піднявся на 0,6%, долар США подешевшав на 1,1% відносно кошика валют основних торгових партнерів США.
"Люди очікували, що все буде набагато гірше. Позитивні макроекономічні сюрпризи змінили думку інвесторів про те, що США близькі до рецесії. Крім того, звітність компаній загалом була кращою від очікувань", - відзначив головний інвестиційний директор Highmark Capital Management Inc. Девід Герц.
Сукупна ринкова капіталізація компаній світу зросла в минулому місяці більш ніж на $3 трлн. Європейські ринки акцій у січні завершили 5-місячний "ведмежий" період, і Stoxx Europe 600 підвищився на 4%, що стало найкращим результатом за перший місяць року з 1998 року. S&P 500, що додав 4,4%, почав рік найсильнішим підйомом за 15 років, MSCI Asia-Pacific виріс у січні на максимальні з вересня 2010 року 8%.
У всьому світі найсильніше подорожчали акції компаній, найбільш залежних від економічного зростання.
Квартальний прибуток 67% з 198 компаній списку S&P 500, що опублікували звітність з 9 січня, перевершив очікування аналітиків. За оцінками експертів, прибуток компаній S&P 500 в 2012 році складе рекордні $104,58 на акцію. Приємно здивували ринок річні результати 58% з європейських компаній, що вже відзвітували, і 59% азіатських фірм.
Серед сировинних товарів в січні несподівано виділився апельсиновий концентрат, ф'ючерси на який підскочили в ціні на 24% через очікувану заборону на імпорт апельсинів і соку в США.
Срібло в минулому місяці подорожчало на 19%, порівнянне зростання в січні останній раз спостерігалося майже три десятиліття тому.
"Весь сировинний всесвіт встав в цьому році з потрібної ноги. Радує відсутність сигналів про "жорстку посадку" економіки Китаю", - заявив керівник відділу роботи на сировинних ринках Hermes Investment Management Ltd. Колін О'Ші.
Експерти Barclays Capital очікують посилення припливу інвестицій на сировинні ринки в цьому році після найслабших результатів за 9 років у 2011 році.
Врозріз із загальною тенденцією йшли торги газовими контрактами, які втратили за місяць 16% вартості, оскільки температури в Північній півкулі в цілому в січні були вищими від довгострокових середніх значень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас