МВС закрило файлообмінник ex.ua — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВС закрило файлообмінник ex.ua

Кримінал
2431
Міністерство внутрішніх справ (МВС) закрило найбільший в Україні файлообмінник ex.ua. Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі МВС України.
"У рамках кримінальної справи за статтею 176 частини 2 Кримінального кодексу України (порушення авторських прав) сьогодні проведено низку обшуків в офісах і дата-центрах цього ресурсу. Вилучено близько 200 серверів... контенту на цих серверах близько 6 тис. терабайт", - повідомив заступник начальника прес-служби МВС України Сергій Бурлаков.
Доменне ім'я EX.UA було знято з обслуговування.
За його словами, співробітники міліції півроку займалися перевіркою діяльності ресурсу. На даний момент у цій справі допитуються 16 осіб, їх статус буде з'ясовано після проведення необхідних слідчих процесуальних дій.
Як зазначив Бурлаков, санкція вищезгаданої статті передбачає до 5 років позбавлення волі з конфіскацією вилученого майна.
Відзначимо, в статті 176 частини другій Кримінального кодексу йдеться, що порушення авторських прав, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або що завдали матеріальної шкоди у великому розмірі, - караються штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеопрограм, програм мовлення та знарядь і матеріалів, призначених для їх виготовлення.
Нагадаємо, раніше керівництво ex.ua заявило, що ресурс поступово перейде на платні послуги. В ex.ua заявляли, що основною проблемою, яка стимулює розвиток піратства, є вартість контенту. В кінці 2011 р. ex.ua частину свого контенту надавав виключно на платній основі.
Сервіс ex.ua замислювався як ресурс розподілу авторських прав, де контент, який розміщується на сайті користувачем сервісу, йому і належить. Ex.ua позиціонував себе як транспортна система, яка пов'язує правовласників і користувачів. При цьому їх система дозволяє будь-якому правовласнику спілкуватися з будь-яким з користувачів сервісу і заявляти свої претензії на той чи інший контент.
Раніше українські ЗМІ поширили інформацію про те, що сайт ex.ua найближчим часом введе платний доступ до сайту через включення ресурсу в "чорний список" Американської асоціації звукозапису. Щоб уникнути звинувачень в "піратстві", ресурс змушений буде заробляти на контенті і виплачувати відрахування правовласникам.
Зазначимо, домен ex.ua зареєстрований компанією Delivca Ltd (Британські Віргінські острови), серед співвласників проекту називають Валерія Вавілова і Юріса Піскового. Раніше Вавілов повідомляв, що місячна аудиторія ex.ua досягає 6 млн осіб. У листопаді 2010 р. Американська асоціація звукозапису RIAA внесла ex.ua до списку 25-ти найбільших "піратських" веб-ресурсів світу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас