Білорусь захищена від зовнішніх шоків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь захищена від зовнішніх шоків

Казна та Політика
295
Економіка Білорусі достатньо захищена від зовнішніх шоків за рахунок проведення жорсткої бюджетної політики, скорочення емісійного кредитування та наявності відкритого валютного ринку при резервах $8 млрд, вважає прем'єр-міністр Михайло М'ясникович.
"Виклики глобальної конкурентоспроможності, з якими стикається наша економіка, вимагають прийняття негайних рішень. Світова економіка вповзає в рецесію, всі кон'юнктурні прогнози переглядаються у бік погіршення. А що у зв'язку з цим буде у нас? Наша країна має хороший запас міцності до викликів світової кризи", - сказано у виступі прем'єра на засіданні, присвяченому Дню білоруської науки, опублікованому на офіційному сайті Радміну.
"По-перше, ми маємо на 2012 рік бездефіцитний бюджет, який не залежить від кон'юнктурних доходів. Навіть у разі негативного впливу світової кризи на білоруський внутрішній валовий продукт нам не доведеться робити секвестр бюджету, так як його витрати сплановані з консервативних оцінок. Ми свідомо пішли на цей крок, щоб вся економіка в поточному році гарантовано мала джерела розвитку", - підкреслив прем'єр.
"По-друге, ми обмежили ліміт емісійного кредитування сімома трильйонами білоруських рублів. І як би не було складно, будемо прагнути до того, щоб не виходити за межі позначених цифр. Ми всі бачили, наскільки важкі наслідки зайвої емісії. І в тому числі на основі оптимізації фінансування програм видається можливим зупинити інфляцію. Я вважаю, що у нас є підстави стримати інфляцію, щоб за рік вона склала максимум 19-22%", - сказав М'ясникович.
По-третє, за його словами, сформована найбільша за роки незалежності країни "подушка безпеки" - це золотовалютні резерви в розмірі $8 млрд, що гарантує стійкий валютний курс без різких коливань. "Вважаємо, що стійка робота економіки не потребує валютної інтервенції Національного банку. Сьогодні у нас відкритий валютний ринок - як для фізичних, так і для юридичних осіб", - сказав М'ясникович.
"Названі мною фактори і є внутрішніми стабілізаторами економіки, які, ми вважаємо, захистять країну від зовнішніх шоків", - резюмував він.
Крім того, в умовах, що склалися, додатковою перевагою нереформованої білоруської економіки прем'єр вважає відсутність в країні розвиненого фондового ринку і помірний зовнішній борг. "Ми не маємо достатньо розвиненого ринку цінних паперів. Це погано. Але з іншого боку - це і добре. Тому що ми не дуже залежимо від спекулятивного капіталу фондових ринків. Наші боргові зобов'язання - вони помірні, носять довгостроковий характер. Це теж плюс. Таким чином, Білорусь меншою мірою вразлива до світових кризових явищ", - знову заявив прем'єр.
На його думку, найбільш негативними наслідками світової рецесії для білоруської економіки є погіршення зовнішньоекономічної кон'юнктури. "Найбільш залежна Білорусь від глобальних економічних проблем в контексті зовнішньої торгівлі. Нам треба перемагати конкурентів, що можливо тільки за допомогою високих технологій, у разі активного впровадження інновацій. Традиційні продукти сьогодні вже не проходять. Покупці кажуть - не світовий рівень. Тому інноваційна продукція, інноваційна діяльність повинні стати пріоритетним завданням кожного трудового колективу", - вважає М'ясникович.
У зв'язку з цим прем'єр повідомив, що в першому кварталі 2012 року уряд затвердить концепцію промислової політики і довгостроковий технологічний прогноз, що стане "базовою платформою обговорення структурних реформ національної економіки".
"Структурні реформи і стратегію промислового розвитку треба пов'язувати з нашими партнерами по інтеграції. У Єдиному економічному просторі Білорусі, Росії і Казахстану повинна бути спільна промислова політика", - вважає М'ясникович. За його словами, "таке завдання ми будемо ставити перед новоствореною Євразійською економічною комісією і розраховуємо на її активну і конструктивну роботу".
Як повідомлялося, в 2011 році інфляція в Білорусі склала 108,7%, в 2012 році уряд і НББ мають намір знизити її до 19-22%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас