Одне для трьох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одне для трьох

Фондовий ринок
574
До Фонду держмайна (ФДМ) надійшло три заявки на участь у приватизаційному конкурсі з продажу 45% акцій енергопостачальної компанії ВАТ "Чернівціобленерго", повідомили в прес-службі відомства. Офіційно претенденти будуть названі лише після відкриття конвертів із заявками. Але ще минулого тижня керуючий директор VS Energy Михайло Спектор заявив, що його компанія планує взяти участь у конкурсі. За даними джерела в цій компанії, в конкурсі також братимуть участь структури Костянтина Григоришина і Григорія Суркіса.
Згідно з умовами конкурсу, на торги виставляються 45% "Чернівціобленерго" зі стартовою ціною 65 млн грн. Компанія володіє розподільними електричними мережами в Чернівецькій області. НАК "Енергетична компанія України" належить 25% акцій "Чернівціобленерго", ФДМ - 45%, VS Energy International NV (Нідерланди) - 21,98% акцій. 2010 рік "Чернівціобленерго" закінчила із чистим прибутком 4,7 млн грн.
У цьому році також було оголошено продаж ПАТ "Львівобленерго" (підконтрольне Григорію Суркісу), ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" (контролюється Костянтином Григоришиним). VS Energy подала заявки на участь у приватизаційному конкурсі з продажу 50% акцій енергопостачальної компанії ВАТ "Вінницяобленерго" (стартова ціна 167,6 млн грн). Торік VS Energy і Костянтин Григоришин подали заявки на придбання "Закарпаттяобленерго".
Минулої п'ятниці Михайло Спектор розповів журналістам, що його компанію цікавлять ще як мінімум два підприємства - "Хмельницькобленерго" і "Миколаївобленерго". Про початок підготовки до продажу 45-відсоткових пакетів цих компаній було оголошено в січні. "У нас є плани з розвитку всіх п'яти обленерго, на які ми претендуємо. Вони потребують інвестицій, і ми готові їх вкласти у розвиток обленерго", - повідомив Спектор. Отримати коментарі інших претендентів на "Чернівціобленерго" вчора не вдалося.
"Чернівціобленерго" - найменше з розподільних підприємств в Україні з найбільшим обсягом енерговитрат. Але воно має незаперечну перевагу: 65 млн грн - не така велика сума, і її може акумулювати будь-хто з потенційних покупців", - говорить старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. "Вінницяобленерго", за його словами, більш привабливий актив, оскільки має значну кількість споживачів-фізосіб, тариф на доставку електроенергії яким вищий, ніж промисловим підприємствам.
Торги за "Чернівціобленерго" обіцяють бути цікавими. Денис Саква нагадує, що раніше Костянтин Григоришин і Григорій Суркіс конфліктували через контроль в декількох обленерго. Крім того, інтерес до акцій підвищує заява Нацкомісії регулювання електроенергетики про те, що до кінця 2012 року мають зрости тарифи для обленерго, а також плани Міненерго почати довгоочікувану реформу енергоринку, додає головний інвестстратег фінансової групи БКС Максим Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас