Європейські банки попросять у ЄЦБ трильйон євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки попросять у ЄЦБ трильйон євро

Кредит&Депозит
347
Банки єврозони попросять збільшити в два рази фінансову допомогу, що виділяється Європейським центральним банком (ЄЦБ). Про це пише The Financial Times з посиланням на представників фінансово-кредитних установ. За даними видання, якщо ЄЦБ погодиться з проханнями банків, то в лютому 2012 року розмір фінансової допомоги фінансовим установам може зрости до трильйона євро.
Деякі топ-менеджери найбільших банків Європи повідомили виданню на умовах анонімності, що мають намір попросити ЄЦБ навіть не подвоїти, а потроїти розмір фінансової допомоги. У банках впевнені, що регулятор погодиться з їхніми проханнями, тому що інакше ринки очікує обвал. Крім того, за даними видання, попросити ЄЦБ про надання пільгових кредитів планує набагато більше банків, ніж під час останньої серії траншів.
У грудні 2011 року ЄЦБ надав найбільшим банкам Європи пільгові кредити під низькі відсотки на загальну суму в 489 млрд євро. Позики надавалися на три роки. Участь у програмі ЄЦБ взяли близько 500 фінансових установ регіону. У січні 2012 року президент ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що не впевнений в користі виданих позик для реальної економіки, але іншого виходу у регулятора не було.
Водночас, зростання обсягів кредитування в грудні 2011 року в Європі виявилося найгіршим з липня 2010 року. За останній місяць обсяги виданих кредитів зросли на один відсоток у порівнянні з груднем 2010-го. Найгірші показники в кредитуванні економіки були зафіксовані в Південній Європі, зокрема, у Португалії та Іспанії.
Кредитування не змогло підтримати і систематичне зниження регулятором ставок за позиками. На початку грудня ЄЦБ знизив базову ставку до історичного мінімуму. Облікова ставка була зменшена на 0,25 в.п. до одного відсотка річних. До цього історичний мінімум був встановлений у травні 2009 року.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас