Балога: Уряд має намір закріпити в Україні "2-й часовий пояс" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Балога: Уряд має намір закріпити в Україні "2-й часовий пояс"

1379
Законопроект про обчислення часу на території України буде заснований на пропозиції уряду цього року перейти на зимовий час і залишити Україну у другому часовому поясі, стверджує міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога.
Як повідомила прес-служба МНС, у понеділок відбулася нарада під головуванням прем'єр-міністра України Миколи Азарова, на якій виступали експерти, серед яких голова Державної комісії єдиного часу і еталонних частот, директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України, академік Ярослав Яцків.
"Доповідачі рекомендували: враховуючи, що Україна прийматиме чемпіонат Європи з футболу, для зручності іноземців, цього року перейти на літній час. Після чого, восени, країна переведе стрілки на годину назад і з цього підрахунку часу жити і далі. Ця позиція вчених і прем'єр-міністра про збереження в Україні другого часового поясу і ляже в основу законопроекту, який буде підготовлений і переданий на голосування до Верховної Ради", - повідомив В.Балога після наради.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр М.Азаров вважає, що Україна повинна закріпити часовий пояс, в якому знаходиться велика частина країни, і не переводити стрілки навесні і восени.
"Це рішення буде розглянуто, і спиратися воно буде, насамперед, на ту обставину, в якому часовому поясі знаходиться більша частина території України. І моя думка полягає в тому, що ми цей поясний час повинні зробити постійним часом", - сказав він, спілкуючись 27 січня з користувачами Facebook.
Прем'єр нагадав, що зараз Міністерство економічного розвитку і торгівлі допрацьовує відповідний законопроект. "Це буде зручно, перш за все, для наших людей, а аргументи про те, наскільки ми будемо відставати від тієї чи іншої країни, є, на мій погляд, другорядними", - підкреслив Азаров.
Як відомо, велика частина території України знаходиться в смузі, що відповідає часовому поясу UTC+2 ("другий часовий пояс"). Це зафіксовано постановою Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року, відповідно до якого в країні діє час другого часового поясу з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3:00 на одну годину вперед і в останню неділю жовтня о 4:00 на одну годину назад.
Аналогічно на зимовий час переходять країни ЄС, більша частина яких знаходиться в поясі UTC+1, менша - в UTC і UTC+2.
У 2011 році після відмови Російської Федерації від практики переходу на зимовий час і фіксації поясів від UTC+4 до UTC+12, в Україні був прийняв аналогічний закон, але незабаром він був скасований.
Як повідомлялося, в листопаді 2011 року Балога висловився за перехід України на "літній" час у березні 2012 року. "На моє особисте переконання, нам потрібно бути синхронними з Європою - Україна ж іде в Євросоюз. Тому, якщо Європа в останній тиждень березня поки переводить стрілки годинника, то й Україні треба це робити", - сказав глава МНС.
У середу, 25 січня, він заявив, що в уряді не прийшли до єдиної думки, в якому часовому поясі бути Україні, і відклали розгляд законопроекту про порядок обчислення часу на території країни на наступний тиждень. За словами міністра, винесений на розгляд уряду законопроект передбачає відмову від переходу на "літній час" і закріплення України у другому часовому поясі.
У той же час, за словами глави МНС, із запереченням виступив віце-прем'єр - міністр інфраструктури Борис Колесников. "Колесников каже, що ми повинні перевести Україну в третій часовий пояс, щоб росіянам було зручно до нас їздити", - сказав Балога.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас