Honda отримала гірший чистий прибуток, ніж прогноз, в ІІІ фінкварталі, знизила прогноз на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Honda отримала гірший чистий прибуток, ніж прогноз, в ІІІ фінкварталі, знизила прогноз на рік

100
Японська Honda Motor Co., третій за розміром капіталізації автовиробник країни, скоротила чистий прибуток за підсумками третього кварталу 2012 фінансового року на 41% на тлі зміцнення єни і спаду виробництва через повені в Таїланді.
Як повідомляється в прес-релізі компанії, її чистий прибуток за квартал, що завершився 31 грудня, становив 47,66 млрд єн ($620 млн), у порівнянні з 81,12 млрд єн за аналогічний період 2010 року.
Експерти, опитані Thomson Reuters, прогнозували показник на рівні 69,49 млрд єн.
Операційний прибуток скоротився на 65%, до 44,3 млрд єн. Квартальна виручка компанії впала на 8% - до 1,94 трлн єн з 2,11 трлн єн роком раніше.
Honda відновлює виробництво найповільнішими темпами серед японських автомобілебудівних гігантів. У 2011 році компанія скоротила обсяги випуску автомашин майже на 20% - до 2,91 млн, показник був менше 3 млн вперше за 8 років. Тим часом найбільший автоконцерн Азії, Toyota Motor Corp., знизив виробництво минулого року всього на 8,2% - до 7,8 млн автомобілів.
Автовиробник погіршив прогноз на поточний фінансовий рік, що завершується 31 березня. Honda очікує зниження чистого прибутку на 60%, до 215 млрд єн, операційного прибутку - на 65%, до 200 млрд єн. Річна виручка оцінюється на рівні 7,85 трлн єн - на 12% менше, ніж у 2010 році.
У жовтні Honda відклала оновлення річного прогнозу в зв'язку з повенями в Таїланді. У серпні компанія очікувала річний чистий прибуток на рівні 230 млрд єн, операційний прибуток - 270 млрд єн, виручку - 8,7 трлн єн.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, у середньому очікували поліпшення річного прогнозу чистого прибутку до 250 млрд єн і збереження оцінки операційного прибутку на серпневому рівні.
Honda зупинила виробництво автомобілів на заводі в Таїланді в жовтні, після того як територія підприємства опинилася в зоні затоплення. У 2010 році в Таїланді було вироблено близько 170 тис. автомобілів Honda. Робота підприємств японської компанії в сусідній Малайзії також була зупинені на минулому тижні через брак компонентів, що поставляються з Таїланду. З тієї ж причини в Японії був відкладений запуск продажів нової моделі мікролітражної Life Diva.
Разом з тим минулого тижня президент японського автоконцерну Таканобу Іто заявив, що фінансові результати Honda збільшаться в наступному фінансовому році, який почнеться 1 квітня, до максимуму принаймні за п'ять років завдяки продажам Accord і Civic в Північній Америці. Т. Іто розраховує на повне відновлення компанії після несприятливого впливу фінансової кризи і стихійних лих у Японії та Таїланді вже в майбутньому фінроці.
За його оцінками, продажі Honda в наступному фінроці вперше в історії перевищать 4 млн автомобілів.
Операційний прибуток Honda в 2013 фінроці, ймовірно, подвоїться і складе 586,6 млрд єн. На піку підйому, в останні роки перед банкрутством Lehman Brothers, що остаточно зіштовхнуло світ у фінансову кризу, операційний прибуток Honda коливався від 850 млрд до 950 млрд єн.
Акції Honda подорожчали з початку року на 14%, демонструючи найкращий підйом серед паперів найбільших японських автоконцернів, тоді як минулий рік Honda завершила з найгіршою динамікою вартості акцій в автомобільному секторі - зниження на 27%. Капіталізація компанії складає 4,83 трлн єн ($62,88 млрд).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас