Меркель закликали взяти приклад з Саркозі, який ввів податок на фіноперації без узгодження з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель закликали взяти приклад з Саркозі, який ввів податок на фіноперації без узгодження з ЄС

Казна та Політика
177
Рішучість французького президента Ніколя Саркозі, який ввів податок на фінансові операції, не чекаючи узгодженого рішення партнерів по Євросоюзу, викликала захоплення в німецьких політичних колах. Напередодні саміту ЄС в Брюсселі глава Соціал-демократичної партії Німеччини (SPD) Зігмар Габріель закликав канцлера країни Ангелу Меркель до не менш рішучих дій, навівши як приклад французького президента.
"Слід діяти. Оголошення про введення Францією податку на фінансові трансакції в односторонньому порядку свідчить про безпорадність німецьких політиків, які не можуть домовитися між собою", - сказав глава SPD.
В ефірі німецької радіостанції Deutschlandfunk Габріель звернувся до Меркель із закликом подолати опір опозиції (Вільна демократична партія Німеччини (FDP), що входить до коаліції, категорично відкидає ідею введення податку на території тільки єврозони) і заявити про необхідність введення податку на фінансові трансакції.
Попередні натяки канцлера Німеччини на можливе введення подібного податку в зоні євро розкололи німецький уряд на два табори. Представники FDP, зокрема міністр економіки Німеччини (і голова FDP) Філіп Реслер, висловили категоричну незгоду з позицією канцлера. За словами міністра економіки, подібний податок повинен вводитися тільки на рівні ЄС, в іншому випадку він негативно позначиться на конкурентоспроможності країн, що погодилися на його введення, і погано позначиться на фінансовому секторі Німеччини, який буде в односторонньому порядку перевантажений. Реслер закликав Меркель повернутися до початкової лінії і дотримуватися позиції, згідно з якою податок на фінансові трансакції має бути введений на рівні ЄС.
Напередодні Саркозі повідомив у своєму інтерв'ю французькому телебаченню про введення податку на фінансові операції. Податок буде введений в серпні 2012 року, його ставка складе 0,1%, розповів президент. При цьому Саркозі сподівається, що інші країни ЄС візьмуть приклад з Франції.
"Ми хочемо подати приклад, показавши, що ті, хто привів світ до фінансової кризи, повинні допомогти з неї вийти, - заявив президент. - Ми сподіваємося, що податок принесе в скарбницю 1,3 мільярди доларів і допоможе нам скоротити дефіцит бюджету".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас