Португалія стала другим у світі суверенним позичальником за вартістю страховки після Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія стала другим у світі суверенним позичальником за вартістю страховки після Греції

Казна та Політика
96
Португалія стала другим суверенним позичальником за вартістю страховки в світі після Греції, передає Reuters. Сьогодні застрахувати облігації на 10 млн євро на п'ять років коштує 3,95 млн євро, причому з негайною оплатою.
Як сказано в повідомленні, Португалія продовжила слідувати за Грецією в бік необхідності повторно просити фінансову підтримку у міжнародних кредиторів, так як андеррайтери накрутили вартість страховки від дефолту Лісабона.
Діловий клімат в Португалії і настрій споживачів опустилися до рекордного мінімуму на тлі урізування зарплат та підвищення податків в рамках курсу країни на затягування поясів.
Банки та інші страховики від дефолту почали вимагати з власників облігацій Португалії величезних авансових платежів, замість того щоб розподіляти вартість страховки по всьому терміну дії контракту.
Такий стан справ вказує на відсутність довіри ринків до фінансової перспективи Лісабона.
Облігації Португалії опинилися в центрі уваги інвесторів, після того як агентство Standard & Poor's знизило кредитні рейтинги відразу 15 країн єврозони на початку січня, скоротивши статус Португалії до "непридатного" рівня.
Через це Португалія втратила доступ до ринків капіталу на найближче майбутнє, і їй буде складно обслуговувати борг.
Ставка прибутковості 10-річних облігацій Португалії зросла сьогодні майже до 16 відсотків, що більш ніж в два рази перевищує рівень, що вважається прийнятним для суверенних позичальників.
Все це зміцнює очікування того, що Лісабону доведеться просити повторні кредити Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду, крім вже наданих їй 78 млрд євро.
Є також побоювання, що Португалії доведеться реструктурувати борг, як і Греції, хоча рівень боргу Лісабона набагато нижчий, порядку 105% ВВП.
Погіршення ділового клімату відображає і складну економічну ситуацію в Португалії, і політику жорсткої економії, яка стала умовою надання першої допомоги.
Індикатор економічного клімату, що відображає впевненість бізнесу в завтрашньому дні, впав до мінус 4,7 пункту в січні з мінус 4,4 пункту в грудні, повідомив державний інститут статистики. Рік тому індикатор становив 1,6 пункту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас