Злиття найбільших банків Греції призупинено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Злиття найбільших банків Греції призупинено

Валюта
1379
Угода зі злиття другого і третього за розміром комерційних банків Греції Alpha Bank SA і EFG Eurobank Ergasias SA була відкладена у понеділок за ініціативою одного з учасників, а регулятор припинив торги акціями обох банків, передає кореспондент РИА Новости.
Угоду, про яку було оголошено ще минулого літа, планувалося завершити до грудня 2011 року, вона могла привести до створення найбільшого в країні та одного з найбільших в регіоні банку з активами до 150 мільярдів євро.
Про проблеми в завершенні угоди оголосив Alpha Bank в прес-релізі, поширеному в понеділок. Згідно з документом, про терміни злиття говорити рано через незавершеність операції з обміну грецького суверенного боргу, що перебуває на руках приватних інвесторів (PSI).
Грецькі банки перебувають у числі великих власників суверенного боргу і згідно з рішенням ЄС повинні зазнати збитків в обсязі 50% номінальної вартості. З урахуванням зниженої відсоткової ставки за новими облігаціями списання боргу може досягти або навіть перевищити 70% від номіналу. Щоб застрахувати грецьку фінансову систему від колапсу, ЄС обіцяє до 30 мільярдів євро на рекапіталізацію місцевих банків, але ця програма може бути розпочата тільки після досягнення домовленостей щодо PSI.
"Внаслідок поточних макроекономічних подій (PSI), які мають прямі наслідки для банківського сектора, на даний момент неможливо назвати точну дату завершення злиття з EFG Eurobank Ergasias", - йдеться в повідомленні Alpha Bank (не пов'язаний з російським Альфа-банком).
Зі свого боку, Eurobank випустив прес-реліз, в якому наполягає на якнайшвидшому проведенні операції.
"Банк знаходиться в процесі переговорів з Alpha Bank, щоб завершити процес злиття якомога швидше, і вважає, що причин для його затримки немає", - йдеться в прес-релізі Eurobank.
Державна комісія з цінних паперів постановила в середині дня в понеділок призупинити операції з акціями обох банків на Афінській фондовій біржі, щоб уникнути спекуляцій. В даний момент інформації в розпорядженні інвесторів недостатньо для нормальної роботи ринку, постановила комісія. Перед зупинкою торгів акції Alpha піднялися на 9,40%, у той час як акції Eurobank впали на 0,25%.
Міністерство фінансів випустило заяву, в якій знову висловлює підтримку злиттю двох банків. Угода є "важливим кроком у напрямку консолідації та зміцнення конкурентоспроможності грецької банківської системи", - йдеться в заяві міністерства.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас