Південний Судан припинив видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Південний Судан припинив видобуток нафти

Енергетика
76
У Південному Судані на 90 відсотків припинено нафтовидобуток. Про це виданню Sudan Tribune заявив міністр нафти країни Стівен Діеу Дау.
У Джубі і раніше погрожували припинити видобуток сировини, але нафтові компанії, за їх власною інформацією, не зупиняли виробництво, посилаючись на можливі технічні неполадки і збитки, передає Лента.ру.
Заява міністра прозвучала після провалу чергового раунду переговорів Судану і Південного Судану, які не можуть домовитися щодо цін на транзит нафти. Судан вимагає платити близько 36 доларів за транспортування і переробку бареля сировини. Південний Судан з такою ціною не згоден і просить знизити її до одного долара.
У Хартумі підрахували, що південні сусіди недоплатили близько мільярда доларів, і конфіскували за несплату сировину на суму понад 800 мільйонів доларів. Південний Судан, який за добу видобуває близько 350 тисяч барелів нафти, подав на північну державу позови, звинувативши її в розкраданні вуглеводнів.
Діеу Дау заявив, що на переговорах, які ведуться в ефіопській столиці Аддис-Абебі, Африканський Союз запропонував президентові Судану Омарові аль-Баширу повернути конфісковану нафту, проте останній відмовився. Пізніше глава держави офіційно заявив про свою згоду звільнити танкери із сировиною, але в Джубі сумніваються, що аль-Башир виконає свою обіцянку.
Бюджет Південного Судану на 98 відсотків складається із сировинних доходів. Влада цієї країни залежить від Хартума, так як по території північної держави пролягає єдиний маршрут транспортування вуглеводнів - трубопровід до міста Порт-Судан на узбережжі Червоного моря. Уряд Південного Судану заявляв про готовність протриматися без "нафтових" доларів близько півтора року. За цей час Джуба має намір побудувати новий нафтопровід через Кенію - з Найробі вже підписаний відповідний меморандум про взаєморозуміння.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас