Цукор дав збій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукор дав збій

Аграрний ринок
1212
Виробники цукру продовжують пожинати плоди надвиробництва білого піску. Так, випуск продукту, станом на січень, склав 2,33 млн. т. Перевиробництво сумарно з перехідними залишками склало п'яту частину від виробництва цукру - 20%, або 470 тис. т. "У балансі цукру сьогодні є певний запас. Ми маємо майже 470 тис. т цукру експортного потенціалу", - сказав голова асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".
Природно, такий обсяг надлишку тисне на ціни - вони залишаються досить низькими і не можуть окупити витрати на переробку. Так, вартість цукру на умовах EXW, завод, за словами старшого аналітика ІК "Драгон Капітал" Тамари Левченко, в даний час становить $549 без ПДВ. Собівартість звареного цукру в цьому сезоні, за словами пані Левченко, коливається в межах від $600 до $750. Закупівельна ціна значно нижча за світову, що робить експорт цукру вигідним на даний момент в порівнянні з внутрішніми продажами. Так, "на Лондонській біржі вартість білого піску складає $658 за тонну. З урахуванням транспортних витрат на рівні приблизно $50 на тонні експорт за нинішньої кон'юнктури є прибутковим", - говорить пані Левченко.
Проте особливого прогресу в поставках українські виробники цукру поки не досягли. За словами Миколи Ярчука, з початку маркетингового року (з вересня по грудень 2011 р) експорт цукру склав близько 6 тис. т. Настільки мізерні поставки здійснювалися в країни Середньої Азії та Європи.
Почасти це можна пояснити бажанням виробників дочекатися підвищуючого тренду за цінами на цукор у світі, оскільки до кінця 2011 р. ще тривав процес цукроваріння. Зараз світова кон'юнктура починає поліпшуватися під впливом новин з Мексики, де спостерігається посуха, а значить, піддадуться коректуванню обсяги поставок з цієї країни.
"На закритті чергового торгового тижня цукрові ф'ючерси, продемонструвавши чергове підвищення, зросли до тримісячного максимуму. Березневі ф'ючерси на цукор-сирець на Нью-Йоркській товарно-сировинній біржі ICE, додавши 1,1% по відношенню до попередньої сесії, закрилися на рівні 24,89 цента за фунт ($548 за тонну). Трейдери побоюються, що поставки солодкого продукту будуть обмежені до початку нового врожаю в Бразилії. Додатковий стимул ринку надає зниження виробництва цукру в Мексиці", - говорять в "Союзроссахарі". Там же повідомляють про те, що Росія з початку маркетингового року експортувала вже 245 тис. т цукру в країни СНД, а також інші країни, зокрема в Великобританію, Сирію, Афганістан, Чорногорію, США, Італію та інші країни, на які припало близько 5% зазначеного обсягу поставок.
За даними Тамари Левченко, з вересня по листопад минулого року наші цукрозаводчики експортували 4,5 тис. т переважно в Грузію. Великий агрохолдинг "Астарта" заявив про те, що в новому сезоні експорт цукру від компанії склав 3 тис. т. "Ми вже експортували близько 3 тис. т і сподіваємося до кінця маркетингового року експортувати ще 10-15 тис. т", - повідомив днями генеральний директор холдингу "Астарта" Віктор Іванчик. За його словами, в основному експорт припав на країни Кавказу і Середньої Азії. Швидше за все, вважає Тамара Левченко, поставки здійснювалися в грудні, а значить, до озвучених обсягами - 4,5 тис. т - можна додати поставки "Астарти", що виведе нас на експорт у розмірі 7,5 тис. т. Але хіба можна порівнювати ці обсяги з поставками російських цукрозаводчиків?
Проте великі агрохолдинги ще не втрачають надії на підвищення закупівельної вартості цукру ближче до травня, до початку сезону консервації, коли оживляє попит індустріальний покупець. Його частка в придбанні цукру становить щорічно не менше 55%. Вони закуповують цукор за контрактами великими партіями з премією, що дозволяє розраховувати продавцям цукру на ціну вище ринкової. Згодом вона підтягує вгору і вартість цукру для населення.
При ціні $549 за тонну очевидно, що нинішня вартість попиту не окупає вироблений цукор. І виходів два - чекати підйому цін або експортувати. Дрібні та середні виробники цукру зараз намагаються позбавитися від продукту через брак можливості зберігання і щоб дістати готівку кошти на посівну кампанію. Ці валові продажі й опустили ціну цукру. Великі виробники - агрохолдинги все ще чекають попиту промспоживачів. Їх влаштувала б торішня ціна цукрового піску на рівні $750-800 за тонну, щоб не залишитися в збитку.
Чи станеться таке диво - покаже весна. Але прогнози на новий сезон песимістичні. "Посівні площі під буряк, швидше за все, будуть знижені до 450 тис. га замість 515,8 тис. га в 2011 р., а то й більше, якщо кон'юнктура не буде сприятливою для переробників", - вважає пані Левченко. А поки головне завдання виробників - прилаштувати надлишки цукру на зовнішньому ринку. Над цим працюють в "Укрцукрі". "Мова йде про 100-200 тис. т цукру на експорт", - говорить глава асоціації цукровиків Микола Ярчук. Він не уточнив, з якими покупцями ведуться переговори, щоб не зірвати процес.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас