Вченим вперше вдалося виростити частину серця із стовбурових клітин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вченим вперше вдалося виростити частину серця із стовбурових клітин

73
Британські вчені вперше в історії виростили частину серця, використавши як "будівельний матеріал" стовбурові клітини.
Лікарі з британського госпіталю Хеафілд змогли виростити природну тканину, яка працювала в точності як серцеві клапани, відповідальні за кровотік в організмі людей. На це дослідження у вчених пішло майже 10 років, повідомляє CyberSecurity.
Фахівці впевнені, що дане досягнення є важливим кроком на шляху штучного вирощування людських органів.
За словами сера Мегді Якуба, британського кардіолога, який керував дослідженням, на сьогодні його команда працює над більш складним завданням - вирощування повноцінного серця зі стовбурових клітин.
"Це дуже складний процес, проте він в принципі можливий. Я б сказав, що на даний проект у нас може піти ще 10 років", - сказав він.
Медики розповіли, що для вирощування клітин серцевого клапана вони використовували стовбурові клітини, взяті з кісткового мозку. Сам же процес росту клітин проходив на штучних білкових тканинах, розміщених в лабораторних ємностях. У підсумку, після закінчення експерименту, були сформовані серцеві клапани діаметром 3 см.
Нагадаємо, що стовбурові клітини є видом незрілих клітин живих організмів, кожна з яких здатна диференціюватися. Унікальність клітин полягає в тому, що з них можна виростити будь-яку іншу тканину, з який складається організм. Досі вчені вирощували зі стовбурових клітин різні хрящі, сухожилля і міхурі, які є менш складними в порівнянні з серцевим клапаном. В майбутньому, як кажуть фахівці, стовбурові клітини будуть використовуватися для відновлення пошкоджених або втрачених органів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас